Μα τί γλώσσα μιλούσαν οι Μινωίτες;

Η απλή απάντηση είναι δεν γνωρίζουμε τη φύση της γλώσσας που μιλούσαν.

Οι αρχαιόπληκτες θεωρίες παίρνουν ως δεδομένο ή καλύτερα αφήνουν έντεχνα να εννοηθεί  ότι η γλώσσα της γραμμικής Α ήταν η ελληνική και επομένως οι Μινωίτες μιλούσαν ελληνικά . Το γεγονός όμως παραμένει ότι η γραμμική Α κρατά ακόμα καλά το μυστικό της.

Πάνω στην γραμμική Α έχουν δοκιμαστεί  πολλές γλώσσες ,η ελληνική,η φοινικικήαιγυπτιακήλυκικήφρυγικήετρουσκική και πολλές άλλες.

Καμία όμως δεν φαίνεται να ταιριάζει.Το γεγονός παραμένει ότι η γραμμική Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι σήμερα εκτός από κατά καιρούς ευφάνταστες 'αποκρυπτογραφήσεις'. Και να από πού βγαίνει το συμπέρασμα αυτό:

Η γραμμική Β ,μεταγενέστερη της Α, έχει αποκρυπτογραφηθεί και γράφει ελληνικά.Τα σύμβολα της Β φαίνεται ότι εξελίχθηκαν από την Α.

Αν εφαρμόσουμε τις φωνητικές αξίες των συμβόλων της Β πάνω στις επιγραφές της Α τότε προκύπτουν ασυναρτησίες ή μια εντελώς άγνωστη σε μας γλώσσα.

Τα μινωικά ταυροκαθάψια.
Αυτό μπορεί να σημαίνει  σημαίνει δύο πράγματα : είτε πρόκειται για άγνωστη προελληνική γλώσσα,είτε τα σύμβολα της Γραμμικής Α είχαν τελείως διαφορετική φωνητική αξία από αυτά της Β,αξία η οποία ακόμη μας είναι άγνωστη.Γι' αυτό το λόγο δεν έχει ακόμη σπάσει η Α.

Τα σχολικά μας βιβλία.

Από μικροί στο σχολείο μαθαίνουμε για τους Μινωίτες : ήταν δεινοί θαλασσοπόροι και έμποροι,ο πρώτος ανεπτυγμένος ευρωπαϊκός πολιτισμός,είχαν τα ταυροκαθάψια, οι γυναίκες τους καλλωπίζονταν, τους κατέκτησαν οι Μυκηναίοι και έγραφαν στη Γραμμική Α.

Μυκηναίοι και Μινωίτες
Οι Μυκηναίοι υιοθέτησαν τη γραφή των Μινωιτών και ανέπτυξαν τη Γραμμική Β ,το πρώτο αλφάβητο που κατέγραψε την ελληνική.

Κανείς όμως δεν μας λέει ότι δεν ξέρουμε ποιά γλώσσα αποτύπωσε η Γραμμική Α ,η γραφή των Μινωιτών.

Μινωική θεά των φιδιών.

Και δεν μας το λέει απλά γιατί δεν ξέρει κανείς μέχρι σήμερα μιας και η γραφή των Μινωίτων παραμένει αναποκρυπτογράφητη.

Διαβάστε εδώ το κείμενο για τους Μινωίτες της ιστορίας της 3ης Δημοτικού. Καμία αναφορά για τη γλώσσα και τη γραφή τους.

Η σχέση μεταξύ της γραφής των  Μυκηναίων και των Μινωιτών.

Οι μινωικές γραφές ή μάλλον οι γραφές θεωρούνται  η ιερατική μινωική (μινωικά ιερογλυφικά), η γραφή του Δίσκου της Φαιστού και η γραμμική Α (συλλαβική).

Το ανάκτορο της Κνωσού.

Η αρχαιολογία μας δείχνει ότι οι ιερογλυφική και γραμμική Α ήταν σε παράλληλη χρήση στα μινωικά ανάκτορα.

Οι Μυκηναίοι αφού κατέκτησαν τη μινωική Κρήτη υιοθέτησαν τη γραφή τους και την προσάρμοσαν στην ελληνική γλώσσα, δημιουργώντας τη γραμμική Β. 

Μινωίτης και Κυκλαδίτης πολεμιστής.
Η γραμμική Β είναι συλλαβική,αποτελείται από έναν περιορισμένο αριθμό συμβόλων που αποδίδουν μια ανοιχτή συλλαβή , δηλαδή σύμφωνο συν φωνήεν. 

Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ακριβή απόδοση της ελληνικής αφού τα διπλά ή τελικά σύμφωνα γράφονται πάντα με ένα φωνήεν στο τέλος.

Δηλαδή η γραμμική Β δεν ήταν κατάλληλη για την ακριβή απόδοση της ελληνικής.


 
Πινακίδα Γραμμικής Α


Σχέση της μινωικής με άλλες γλώσσες.

Πολλές γλώσσες προτάθηκαν για τη Γραμμική Α αλλά καμία αν δεν φαίνεται να ταιριάζει.

Ετεοκρητικές επιγραφές γραμμένες στο κλασσικό ελληνικό αλφάβητο αλλά σε ακαταλαβίστικη γλώσσα ίσως αποτυπώνουν απόγονο γλώσσα της μινωικής. Είναι όμως χίλια χρόνια μεταγενέστερες από τη Γραμμική Α.

Το μπέρδεμα είναι  μέγαλο. Κάποιες λέξεις μοιάζουν με ινδοευρωπαικές, όπως η λεξη teu, ,θεός στα ελληνικά , deus στα λατινικά.

 Άλλες φαίνεται να είναι σημιτικής προέλευσης όπως η λέξη potokuro, σύνολο. Απ' την ελληνική πρώτος και τη σημιτική kul , σύνολο.

Αυτό δεν είναι διόλου παράξενο αφού εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης  η Κρήτη ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών.


Διάβασε επίσης
η γραμμική Α
η γραμμική Β

 Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive