Η γραφή των Μινωιτών.


Γράμματα γραμμικής Α χαραγμένα πάνω σε κούπα
Η γραμμική Α είναι μία από τις τρεις  γραφές που χρησιμοποιούνταν στη μινωϊκή Κρήτη-οι άλλες δύο ήταν η γραμμική Β και τα κρητικά ιερογλυφικά.

Πρόκειται για ένα συλλαβάριο το οποίο όμως παραμένει άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα ποιά γλώσσα καταγράφει αφού δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.

Θεωρείται πάντως ότι οι επιγραφές περιέχουν τη μινωϊκή γλώσσα η οποία είναι άγνωστο τί ακριβώς ήταν.

Η σχέση της με τη γραμμική Β,που περιέχει μυκηναϊκά ελληνικά είναι πολύ στενή αφού πολλά σύμβολα είναι κοινά και στις δύο.Η γραμμική Α θεωρείται ο άμεσος πρόγονος της Β.
   
Η γλώσσα των επιγραφών
Εξαιτίας των πολλών κοινών συμβόλων στις δύο γραφές γίνεται δεκτή η υπόθεση ότι οι φωνητικές αξίες της Β πρέπει να εφαρμόζονται λίγο,πολύ ως έχουν και στην Α.Όμως αυτή η εφαρμογή των ήχων της Β πάνω στην Α δεν δίνει κάποια γνωστή και κατανοητή γλώσσα.

Η γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε από τον Βέντρις ο οποίος αποκάλυψε την ελληνική μυκηναϊκή γλώσσα της γραφής.

Πολλές γλώσσες έχουν προταθεί ως υποψήφιες για τη γραμμική Α,ανάμεσα τους τα ελληνικά,ετρουσκικά,λουβικά, σημιτικά, ετεοκρητικά κ.α.

Καμία όμως δεν φαίνεται να ταιριάζει και όλες οι θεωρίες πάσχουν.Στην  Κρήτη της εποχής του Χαλκού σύμφωνα με αρχαίες πηγές κατοικούσαν τουλάχιστον τέσσερις λαοί:οι Δωριείς,οι Αχαιοί,οι Ετεοκρήτες και οι Κύδωνες.

Οι δύο τελευταίοι μιλούσαν μη ελληνικές γλώσσες.Ίσως τα αρχαία μινωϊκά να ήταν απόγονος των ετεοκρητικών ή της γλώσσας των Κυδώνων ή ακόμη και μια απομονωμένη γλώσσα που δεν σχετιζόταν με καμία άλλη της περιοχής.

Από την άλλη μπορεί και να ήταν κάποια από τις γνωστές γλώσσες,αφού τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα είναι λιγοστά.

Τρεις γυναίκες-μινωϊκή τοιχογραφία στην Κνωσσό

Ο Βέντρις,που αποκρυπτογράφησε τη γραμμική Β,θεωρούσε ότι η γραμμική Α περιέχει μια γλώσσα συγγενική της ετεοκρητικής,της λημνιακής και της ετρουσκικής οι οποίες τελευταίως κατηγοριοποιούνται ως συγγενικές μεταξύ τους και αποτελούν  τον τυρρηνικό κλάδο γλωσσών.

Άλλες συγκριτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προωθούν την άποψη ότι πρόκειται μάλλον για ινδοευρωπαϊκή γλώσσα,αλλά είναι άγνωστο ποιά.

 
Τα κείμενα
Τα κείμενα της γραμμικής Α που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα είναι κυρίως κάταλογοι με προϊόντα όπως και στη γραμμική Β.

Εκτός όμως από αυτούς τους καταλόγους υπάρχουν και άλλα κείμενα που πιθανολογείται περιέχουν ονομασίες αντικειμένων για θρησκευτικές λατρείες καθώς και σύντομη περιγραφή του τρόπου που χρησιμοποιούνταν.

Τέτοιου είδους κείμενα απουσιάζουν παντελώς από τη γραμμική Β η οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιούταν μόνο για εμπορικούς σκοπούς.

Σε πολλές επιγραφές έχει βρεθεί λέξεις με το ίδιο θέμα αλλά διαφορετική κατάληξη.Από αυτό συμπεραίνεται ότι η γλώσσα των επιγραφών ήταν κλιτή.

Δελφίνια.Κνωσσός

 Το λεξιλόγιο
Οι λέξεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν με βεβαιότητα είναι μετρημένες στα δάχτυλα.Μία από αυτές είναι η λέξη kuro που σημαίνει σύνολο.Αυτή η λέξη θα μπορούσε να είναι τόσο ινδοευρωπαϊκής όσο και σημιτικής προέλευσης.

Το ζήτημα της γλώσσας των επιγραφών της γραμμικής Α παραμένει ανοιχτό μέχρι σήμερα παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την αποκρυπτογράφησή της και η γλωσσολογία βρίσκεται ουσιαστικά σε αδιέδοξο.

Πάντως ελπίζω σύντομα να την αποκρυπτογραφήσουν γιατί πάντα με έτρωγε τί γλώσσα μιλούσαν οι Μινωΐτες! 

οι συλλαβές
Ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει η γραμμική Α είναι μόνο ανοιχτές συλλαβές ,αποτελούμενες δηλαδή από φωνήεν (Φ) ή σύμφωνο συν φωνήεν (ΣΦ) ,φαινόμενο που υπάρχει και στα γιαπωνέζικα.

Τα ελληνικά αντίθετα έχουν συμπλέγματα συμφώνων και τελικά σύμφωνα που ,από ότι φαίνεται ,απουσιάζουν παντελώς από τη γραμμική Α

η αποκρυπτογράφηση άπιαστο όνειρο

Κανείς δεν έχει καταφέρει να την αποκρυπτογραφίσει μέχρι τις μέρες μας,χωρίς βέβαια να λαμβάνονται υπ'όψη οι ευφάνταστες 'αποκρυπτογραφίσεις' της γραμμικής Α που εμφανίζονται κατά καιρούς στον ελληνικό τύπο και διαδίκτυο με τίτλους του τύπου 'Αποκρυπτογραφήθηκε η γραμμική Α,καταγράφει ελληνικά'.

Για το σπάσιμο του κώδικα της γραμμικής Α αυτές οι αποκρυπτογραφίσεις παιρνούν ως δεδομένα  τελείως αυθαίρετα κριτήρια.Η επίσημη επιστημονική,γλωσσολογική άποψη είναι ότι η γλώσσα της γραφής είναι άγνωστη.

Οι προσπάθειες για την αποκρυπτογράφιση έχουν ενταθεί αλλά η πρόοδος του ζητήματος κινείται με ρυθμούς χελώνας εξαιτίας των δυσκολιών που συναντώνται. 

διαβάστε επίσης
προελληνικές γλώσσες και τοπωνύμια
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive