Οι μινωικές γραφές.


επιγραφή στη γραμμική Β
Οι κρητικές γραφές είναι οι αρχαίες γραφές που χρησιμοποιούνταν στην μινωική Κρήτη της εποχής του χαλκού.Οι γραφές αυτές πέρασαν από αρκετά στάδια εξέλιξης.

Το πρώτο στάδιο ήταν τα κρητικά ιερογλυφικά.Το δεύτερο στάδιο ήταν η Γραμμική Α και το τρίτο και τελικό στάδιο η Γραμμική Β.Οι γραμμικές γραφές είναι συλλαβικές αλλά περιλάμβαναν και κάποιο αριθμό ιδεογραμμάτων.

Άλλες μορφές γραφής της ίδιας περιόδου είναι αυτή του Δίσκου της Φαιστού και αυτή που βρέθηκε χαραγμένη πάνω στο Τσεκούρι του Αρκαλοχωρίου,καθώς επίσης και η ετεοκρητική γραφή που χρησιμοποιούσε το ελληνικό αλφάβητο. Απόγονοι των κρητικών γραμμικών γραφών είναι η κυπρομινωική και η κυπριακή.

 Η γραμμική Β  είναι εξέλιξη της γραμμικής Α και χρησιμοποιεί πολλά ίδια σύμβολα.Αποκρυπτογραφήκε από τον Βέντρις και είναι γραμμένη σε μυκηναικά ελληνικά.Όμως  η Γραμμική Α είναι γραμμένη σε άγνωστη γλώσσα. Οι φωνητικές αξίες των συμβόλων της Β αν εφαρμοστούν στην Α δεν δίνουν κάποια γνωστή γλώσσα και όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα να τη συνδέσουν με τα ελληνικά ή κάποια άλλη γνωστή γλώσσα του παρόντος ή του παρελθόντος έχουν πέσει στο κενό.Ίσως η γραμμική Α να γράφει τη μινωϊκή γλώσσα που πιθανώς ήταν μια γλώσσα απομονωμένη (isolate).


Με την εξαίρεση της γραμμικής β' καμία άλλη μινωική γραφή δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι σήμερα,γεγογός που σημαίνει ότι  μάλλον δεν είναι στα ελληνικά αλλά σε κάποια άγνωστη γλώσσα.Επιγραφές που έχουν βρεθεί  στα ετεοκρητικά,γραμμένες στο ελληνικό αλφάβητο, δεν βγάζουν νόημα αλλά είναι σε ακαταλαβίστικη γλώσσα.Παράδειγμα ετεοκρητικού κειμένου:
1. --.ρμαϜ|ετ|ισαλαρβε|̣κομν
2. --.δ|μεν|ιναι|ισαλυρια|λμο vacat
3. --..τοντυρονμηα.οαοιεϜαδ
4. ετυρο...μ̣υνα.οα.ενη̣--
5. --ματριταια—

Διαβάστε σε επίσης
η γραμμική Α
η δομή της μινωικής γλώσσας

εξωτερικοί σύνδεσμοι 
Minoan language blog
η μινωική γλώσσα
Share:

No comments:

Post a Comment

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive