Ο δίσκος της Φαιστού

Ο δίσκος της Φαιστού είναι ένας πήλινος δίσκος ψημένο πηλό που περιέχει σε σπειροειδή διάταξη κάποια σύμβολα-εικόνες πατημένες με σφραγίδα.Βρέθηκε το 1908 στον αρχαιολογικό χώρο του παλατιού της Κνωσού στην Κρήτη από ένα Ιταλό αρχαιολόγο.Οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για την αποκρυπτογράφισή του έχουν αποβεί άκαρπες.

περιγραφή του δίσκου
Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από ψημένο πηλό και είναι διαμέτρου 15 εκατοστών.Περιέχει περίπου 241 σύμβολα αποτυπωμένα και στις δύο όψεις του δίσκου μέσα σε μια σπείρα από τα οποία τα 45 μοναδικά και επαναλαμβάνονται σε διάφορες θέσεις μέσα στο δίσκο.Τα σύμβολα αυτά είναι πατημένα με έτοιμες φτιαγμένες σφραγίδες και έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αποτελεί το πρώτο δείγμα κινητών στοιχείων τυπογραφίας.


Τί είναι ο δίσκος
Η επικρατούσα σήμερα ακαδημαϊκή άποψη είναι ότι ο δίσκος είναι κείμενο σε συλλαβική ή λογοσυλλαβική γραφή λόγω του περιορισμενου του αριθμού των συμβόλων,45 το σύνολο.Η φύση του κειμένου και η γλώσσα που είναι γραμμένο παραμένουν άγνωστα.

Παρόμοια σύμβολα,όχι πανομοιότυπα, είναι χαραγμένα πάνω στο τσεκούρι του Αρκαλοχωρίου.

Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο δίσκος δεν είναι κείμενο αλλά είναι αστρονομικός ή ημερολόγιο ,που περιγράφει τις εποχές καθώς και τις περιοχές που γίνονταν οι διάφορες καλλιέργειες,ή ακόμη και επιτραπέζιο παιχνίδι.


προσπάθειες για αποκρυπτογράφιση
Πολλοί,επιστήμονες και ερασιτέχνες, προσπάθησαν να αποκρυπτογραφίσουν το κείμενο χρησιμοποιώντας διάφορες γλώσσες όπως τα ελληνικά,τα λουβικά,τα σημιτικά,τα χιττιτικά ακόμη και τα βασκικά φτάνοντας πολλές φορές σε σημείο να κάνουν και ευφάνταστες μεταφράσεις.Καμία όμως από αυτές δεν βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και καμία από τις γνωστές γλώσσες δεν φαίνεται να ταιριάζει.

Συγκρίσεις που έχουν γίνει με τα λουβικά ιερογλυφικά δείχνουν ότι υπάρχει μια οπτική ομοιότητα ανάμεσα σε κάποια σύμβολα των δύο γραφών.Όμως τα στοιχεία που έχουμε είναι λιγοστά για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.


Επίσης τα σύμβολα του δίσκου δεν φαίνεται να συνδέονται με τις άλλες κρητικές γραφές,τα ιερογλυφικά κρητικά,την γραμμική Α και Β.

Καμία όμως από τις υποτιθέμενες μεταφράσεις μέχρι σήμερα δεν στέκει γερά στα πόδια και απαιτούνται περισσότερα ευρήματα για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

οι άλλες απόψεις

Επιτραπέζιο παιχνίδι
Παρατηρήθηκε ότι ο δίσκος φέρει ομοιότητα με κάποια επιτραπέζια δισκοειδή παιχνίδια πολύ διαδεδομένα στην αρχαία Αίγυπτο ,όπως το Μέχεν που συμβόλιζε ένα φίδι τυλιγμένο σε σπείρα.

το αρχαίο αιγυπτιακό επιτραπέζιο παιχνίδι Μέχεν

Ο δίσκος της Φαιστού μοιάζει με αυτά τα παιχνίδια ,έχει και αυτός σπείρα και μάλιστα μερικά σύμβολά του μοιάζουν με σύμβολα που έχουν βρεθεί σε αρχαία αιγυπτιακά παιχνίδια.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ο δισκος είναι επιτραπέζιο παιχνίδι θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι.

Ερμηνεία από ηλικιωμένη κρητικιά

Αξιοσημείωτη η ερμηνεία που έδωσε στο δίσκο μια ερασιτέχνιδα,Κρητικιά ηλικιώμενη το 2011,η Ζαφείρω Γεωργουλάκη η οποία τον μελετά περισσότερο από είκοσι χρόνια.Σύμφωνα με την ίδια ο δίσκος δεν είναι ημερολόγιο αλλά χάρτης με τα βασίλεια και τα προϊόντα που εμπορεύονταν οι Μινωΐτες.Στη μία όψη βρίσκονται τα βασίλεια της Ευρώπης και στην άλλη της Αφρικής.Το κυκλικό σχήμα,συνεχίζει η ίδια ,δείχνει ότι οι Μινωίτες γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή.

Τί γνωρίζουμε για τον δίσκο μέχρι σήμερα
Παρ'όλα αυτά από τότε που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα έχουμε μάθει αρκετά πράγματα γι'αυτόν.

Αρχικά πιστευόταν ότι ίσως φτιάχτηκε εκτός Κρήτης ,αλλά με τον καιρό όλο και περισσότερα σύμβολά του έχουν συνδεθεί με την κρητικό πολιτισμό,τρόπο ζωής και τη φύση της περιοχής.

Tο σύμβολο με το κεφάλι με το "κούρεμα Μοϊκανού" ο Έβανς το είχε συνδέσει με τα φτερά που έβαζαν στις περικεφαλαίες ανάλογα με αυτά των Φιλισταίων και Αιγυπτίων.Ενώ ο Γκρούμαχ υποστήριξε ότι συμβολίζει το συνδυασμό πολεμιστή-κόκκορα,πουλί που ήταν ιερό στη Κρήτη.Επίσης το σύμβολο που απεικονίζει μια γυναίκα ενώ ο Έβανς το είχε ερμηνεύσει ως μια τυπική κρητικιά της εποχής,ο Γκρούμαν το ταυτοποιήσε με τη θεά-ιπποποταμίνα Θουάρτου από την Αίγυπτο.



Η Αίγυπτος,που βρισκόταν μόλις μερικές μέρες ταξίδι από την Κρήτη, είχε στενές επαφές με την περιοχή και είναι φανερές οι επιδράσεις στην τέχνη και άλλους τομείς.Από την άλλη πλευρά μινωϊκές τοιχογραφίες έχουν βρεθεί και στην Αίγυπτο.

Επίσης,από τον τρόπο που είναι διαταγμένα τα σύμβολα και τη σπείρα, γνωρίζουμε ότι ο δημιουργός του ήταν αριστερόχειρας ,οπότε και ο δίσκος διαβάζεται από δεξιά προς αριστερά,ακολουθώντας τη σπείρα από έξω κυκλικά προς το κέντρο.

Παρά τη σχετική πρόοδο το ζήτημα της αποκρυπτογράφισης παραμένει ανοιχτό,120 χρόνια μετά την ανακάλυψη του δίσκου και χρειάζονται οπωσδήποτε νέα ευρήματα για να βοηθηθεί η κατάσταση.Ανάλογη στασιμότητα υπάρχει και στο θέμα της αποκρυπτογράφισης της Γραμμικής Α και των κυπρομινωϊκών συμβόλων.

Σχετικές αναρτήσεις


Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού αποκαλύπτονται στο Καίμπριτζ
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive