Η Γραμμική Β

Η Γραμμική Β ήταν μια συλλαβική γραφή που χρησιμοποιούταν για να γράφονται τα μυκηναικά ελληνικά.

 Προηγούταν του ελληνικού αλφαβήτου,όπως το ξέρουμε,αρκετούς αιώνες.Φαίνεται να εξαφανίστηκε με την πτώση του Μυκηναικού πολιτισμού.

Οι πρώτες πινακίδες σε γραμμική Β' ανακαλύφθηκαν από τον Έβανς ο οποίος και έδωσε το ονόμα 'γραμμικές γραφές'. Οι περισσότερες επιγραφές της Γραμμικής Β βρέθηκαν στην Κνωσσό,την Κυδωνία,την Πύλο,τη Θήβα και τις Μυκήνες.

Το λεξιλόγιό περιορίζεται κυρίως σε διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Η γραφή ήταν κάπως προβληματική και δεν απέδιδε με ακρίβεια την προφορική μυκηναϊκή γλώσσα.Δεν είχε συμπλέγματα συμφώνων,πολλές φορές παρέλειπε το πρώτο σύμφωνο,αν υπήρχαν δύο στη σειρά, ή πρόσθετε ανάμεσα στα δύο σύμφωνα το ίδιο φωνήεν με αυτό της επόμενης συλλαβής.

Επίσης παρέλειπε τα τελικά σύμφωνα και επιπλέον χρησιμοποιούσε το ίδιο σύμβολο για πολλά γράμματα.Π.χ. k για k,g,kh(χ) και r για r,l.
Χρυσή μυκηναϊκή μάσκα.

Οι ανακρίβειες αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σύμβολα της γραμμικής Β προήλθαν από ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη γραφή άλλης γλώσσας,όχι της ελληνικής.

Η γραμμική Β που γράφει ελληνικά φαίνεται να προήλθε από την προγενέστερη γραμμική Α που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και κατά πάσα πιθανότητα σημείωνε μια άγνωστη γλώσσα. Η Γραμμική Α θεωρείται μια γραφή που χρησιμοποιούταν για την  μινωική γλώσσα.
Μυκηναϊκό κράνος από δόντια αγριόχοιρου.

Συγγενικό της γραμμικής Β είναι και το μεταγενέστερο κυπριακό συλλαβάριο που κατέγραφε ελληνικά.

Αποτελούνταν από 200 σύμβολα,συλλαβικά και ιδεογράμματα.

λέξεις σε Γραμμική Β
Linear B Syllable B008 A.svg
A
Linear B Syllable B073 MI.svg
MI
Linear B Syllable B030 NI.svg
NI
Linear B Syllable B012 SO.svg
SO

  AMINISO=Αμνισσός
Linear B Syllable B070 KO.svg
KO
Linear B Syllable B030 NI.svg
NO
Linear B Syllable B012 SO.svg
SO


 KONOSO =Κνωσσός


  
ku - ru - so χρυσός.


χαρακτήρες με ιδιαίτερες φωνητικές αξίες


Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive