Η Γραμμική Β

Η Γραμμική Β ήταν μια συλλαβική γραφή που χρησιμοποιούταν για να γράφονται τα μυκηναικά ελληνικά. Προηγούταν του ελληνικού αλφαβήτου,όπως το ξέρουμε,αρκετούς αιώνες.Φαίνεται να εξαφανίστηκε με την πτώση του Μυκηναικού πολιτισμού.Οι πρώτες πινακίδες σε γραμμική Β' ανακαλύφθηκαν από τον Έβανς ο οποίος ονόμασε τη γραφή και τις Οι περισσότερες επιγραφές της Γραμμικής Β βρέθηκαν στην Κνωσσό,την Κυδωνία,την Πύλο,τη Θήβα και τις Μυκήνες.Το λεξιλόγιό περιορίζεται κυρίως σε διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Η γραφή ήταν κάπως προβληματική και δεν απέδιδε με ακρίβεια την προφορική μυκηναϊκή γλώσσα.Δεν είχε συμπλέγματα συμφώνων,πολλές παρέλειπε το πρώτο σύμφωνο,αν υπήρχαν δύο στη σειρά ή πρόσθετε ανάμεσα στα δύο σύμφωνα το ίδιο φωνήεν με αυτό της επόμενης συλλαβής.Επίσης παρέλειπε τα τελικά σύμφωνα και επιπλέον χρησιμοποιούσε το ιδιο σύμβολο για πολλά γράμματα.Π.χ. k για k,g,kh(χ) και r για r,l.

Οι ανακρίβειες αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σύμβολα της γραμμικής Β προήλθαν από ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη γραφή άλλης γλώσσας,όχι της ελληνικής.Η γραμμική Β που γράφει ελληνικά φαίνεται να προήλθε από την προγενέστερη γραμμική Α που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και κατά πάσα πιθανότητα σημείωνε μια άγνωστη γλώσσα.Η Γραμμική Α θεωρείται μια γραφή που χρησιμοποιούταν για την  μινωική γλώσσα.

Συγγενικό της γραμμικής Β είναι και το μεταγενέστερο κυπριακό συλλαβάριο που κατέγραφε ελληνικά.

Αποτελούνταν από 200 σύμβολα,συλλαβικά και ιδεογράμματα.
λέξεις σε Γραμμική Β
Linear B Syllable B008 A.svg
A
Linear B Syllable B073 MI.svg
MI
Linear B Syllable B030 NI.svg
NI
Linear B Syllable B012 SO.svg
SO

  AMINISO=Αμνισσός
Linear B Syllable B070 KO.svg
KO
Linear B Syllable B030 NI.svg
NO
Linear B Syllable B012 SO.svg
SO


 KONOSO =Κνωσσόςku - ru - so χρυσός.


χαρακτήρες με ιδιαίτερες φωνητικές αξίες


Δείτε επίσης
μυκηναϊκό γλωσσάριο
άνετα-η λέξη της ημέρας στη γραμμική β'

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Mycenean (linear B) Glossary-(αρχείο pdf στα αγγλικά)
Εφαρμογή μεταγραφής λατινικού-γραμμική Β
Share:

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Blog Archive

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

email submit

Learn languages by email!

learn German

Enter your email address:


learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive