Αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και αλφαβητό.

Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα  είναι μια από τις παλαιότερες γραπτές γλώσσες του κόσμου μετά τα σουμεριακά.Τα πρώτα γραπτά της αρχεία χρονολογούνται στο 3400 π.Χ. από την φαραωνική εποχή της Πρώιμης Δυναστικής Περιόδου.


Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της πέρασε από πολλές φάσεις με τελευταία την κοπτική γλώσσα  που συνέχισε να μιλιέται μέχρι τον 17ο αιώνα.

Γλωσσολογικά συγγενεύει πιο πολύ με τις σημιτικές και βερβερικές γλώσσες αλλά λιγότερο με τις κουσιτικές .Όλες αυτές ο
ι γλώσσες κατατάσσονται στη μεγάλη γλωσσική οικογένεια των αφροασιατικών γλωσσών ο οποίος παλαιότερα ονομαζόταν χαμιτοκουσιτικός.
φτερωτός σκαραβαίος
φτερωτός σκαραβαίος

Μαζί τους μοιράζεται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως ρίζες των λέξεων από τρία σύμφωνα,εμφατικά σύμφωνα,ένα σύστημα τριών φωνηέντων a,i,u και πολλά μορφήματα  το ένα πάνω στο άλλο.

Κατά περίεργη σύμπτωση θεωρείται ότι η γλώσσα που κρύβει η γραμμική Α της Κρήτης (μινωϊκή) , διαθέτει και αυτή μόνο τρία φωνήεντα.Μήπως σχετιζόταν η μινωϊκή με αφροασιατικές γλώσσες ;


Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα χωρίζεται στις εξής χρονολογικές περιόδους.
  • Αρχαϊκή αιγυπτιακή (πριν από το 2600 π.Χ., η γλώσσα της Πρώιμης Δυναστικής Περιόδου)
  • Παλιά αιγυπτιακή (2686 π.Χ. - 2181 π.Χ., η γλώσσα του Παλαιού Βασιλείου)
  • Μέση αιγυπτιακή (2055 π.Χ. - 1650 π.Χ.), που μιλιόταν στο Μέσο Βασίλειο (2055 π.Χ. - 1650 π.Χ., αλλά επιβιώνει μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι δυναστείας των Αμάρνα  (1353 π.Χ.), και συνεχίζει ως λογοτεχνική γλώσσα μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.).
  • ύστερη αιγυπτιακή (1069 π.Χ. - 700 π.Χ., που μιλιόταν την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (1069 π.Χ. - 700 π.Χ.), αλλά άρχισε νωρίτερα από την περίοδο Αμάρνα (1353 π.Χ.).
  • δημοτική (7ος αιώνας π.Χ. - 5ο αιώνα μ.Χ., Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή)
  • κοπτική (1ος αιώνας μ.Χ. - 17ο αιώνα μ.Χ., πρώιμη ρωμαϊκή εποχή έως τις αρχές της σύγχρονης εποχής)
αιγυπτιακή γραφή

Αρχικά γραφόταν στα ιερατικά αιγυπτιακά ιερογλυφικά (χαραγμένα κυρίως σε πέτρα) τα οποία μετεξελίχθηκαν στην δημοτική αιγυπτιακή,μια καλλιγραφική εκδοχή πιο κατάλληλη για χειρόγραφα.Αργότερα αναπτύχθηκε το κοπτικό αλφάβητο με βάση το ελληνικό.

H Αίγυπτος στα αρχαία αιγυπτιακά ονομαζόταν κεμετ (km.t) που θα πει μαύρος,πιθανώς από το χρώμα που είχαν οι λάσπες που άφηνε ο Νείλος στο Δέλτα του.Εξού και ο όρος κεμετικός.

το αιγυπτιακό ιερογλυφικό αλφάβητοΑνάμεσα στα χιλιάδες σύμβολα της αιγυπτιακής ιερογλυφικής γραφής υπάρχουν μερικά,περιορισμένα σε αριθμό,που έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:κάθε σύμβολο αντιστοιχεί σε ένα μόνο γράμμα.Αυτά τα ιδιαίτερα σύμβολα θεωρούνται το αιγυπτιακό ιερογλυφικό 'αλφάβητο'.
αρχαίο αιγυπτιακό αλφάβητο
αρχαίο αιγυπτιακό αλφάβητο

Φφφ
Όλα τα υπόλοιπα σύμβολα είναι ολόκληρες λέξεις ή ιδέες και δυστυχώς θα πρέπει να μαθευτούν απ'έξω.Τα καλά νέα είναι ότι ο Γκάρντερ (συγγραφέας και πρωτοπόρος στην αιγυπτιολογία του 19ου αιώνα) τα οργάνωσε και τα κατέταξε σε θεματικές κατηγορίες.Το έργο του αποτελεί το κύριο εγχειρίδιο αναφοράς για ειδικούς και ερασιτέχνες ακόμη και σήμερα.

Σημειώστε ,επίσης,ότι το παραπάνω αλφάβητο αποτελείται στην πραγματικότητα μόνο από σύμφωνα,όπως στα αραβικά και φοινικικά.Το πρώτο γράμμα π.χ,το α, δεν ήταν φωνήεν αλλά σύμφωνο,ένας λαρυγγικός ήχος που ακουλουθούνταν συνήθως από το φωνήεν α στην ομιλία.

 Ποια φωνήεντα υπήρχαν ενδιάμεσα δεν είμαστε σίγουροι,αλλά σήμερα συνηθίζεται αντί για ' να γράφουμε α ,αντί για w να γράφουμε ου,αντί για j-ι και ανάμεσα στα υπόλοιπα σύμφωνα βάζουμε το ε.
 Λίγη εξάσκηση μερικών ιερογλυφικών συμβόλων.

H     d   A    b       m   ii Share:

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Blog Archive

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

email submit

Learn languages by email!

learn German

Enter your email address:


learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive