οι μινωϊκοί πέλεκεις του Αρκαλοχωρίου

Ο Πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου

Κοντά στο Αρκαλοχώρι της Νότιας Κρήτης,μέσα σε μια σπηλιά ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες τσεκούρια που χρονολογούνται στη μινωϊκή εποχή .

Μερικά από αυτά είναι χρυσά ,ενώ άλλα ασημένια.Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ονομαζόμενος Πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου  καθώς και ένας άλλος πέλεκυς με εγχάρακτα σύμβολα,μια σύντομη επιγραφή σε Γραμμική Α.

Η οροφή της σπηλιάς μήκους 30 μέτρων έξω από το Αρκαλοχώρι κατέρρευσε πιθανώς από σεισμό ,εγκλωβίζοντας μέσα αυτό το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό με τα τσεκούρια.

Πρόκειται μάλλον για μέρος που χρησιμοποιούταν σαν αποθήκη όπλων.Όλα τα ευρήματα σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο το Ηρακλείου.

ο Πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου
Το τσεκούρι του Αρκαλοχωρίου είναι ένας διπλοπέλεκυς (Λάβρυς) και αυτό που τον κάνει ιδιαίτερο είναι ότι πάνω του είναι χαραγμένα 15 σύμβολα ,αρκετά από τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ με κάποια σύμβολα του Δίσκου της Φαιστού.
τα σύμβολα που βρίσκονται χαραγμένα πάνω στο τσεκούρι του Αρκαλοχωρίου

Το τσεκούρι με τη Γραμμική Α
Επιγραφή φέρει και ένα άλλο τσεκούρι ,η οποία αποτελείται από τέσσερα σύμβολα της γραμμικής Α.

Η γραμμική Α,όπως έχω ξαναπεί,δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά ίδια σύμβολα υπάρχουν και στη Γραμμική Β,εφαρμόζουμε τις φωνητικές αξίες των συμβόλων της Β στην Α.
Οπότε τα τέσσερα σύμβολα της Γραμμικής Α πάνω στο τσεκούρι μας δίνουν I-DA-MA-TE .Η λέξη αυτή πιθανολογείται ότι συνδέεται με τη Δήμητρα,τη θεάς της φύσης,τη Μητέρα Γη DA-δα-Γη και MA-TE,μάτε-μήτηρ-μητέρα
I-DA-MA-TE

Μια παρόμοια λέξη η DAMATE ,γράμμενη σε Γραμμική Α έχει βρεθεί και σε άλλα μέρη.Ίσως και η ονομασία του όρους Ίδη να σχετίζεται.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την υπόθεση ότι τα σύμβολα του Δίσκου της Φαιστού είναι όντως γραφή και μας φέρνουν ένα βήμα πιό κοντά στην αποκρυπτογράφισή του.

Επίσης φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι φωνητικές αξίες της Γραμμικής Β όντως μπορούν να εφαρμοστούν και στη Γραμμική Α.

Θα περιμένουμε νέες ανακαλύψεις από την αρχαιολογική σκαπάνη ,να ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive