Η γραφή της κοιλάδας του Ινδού ποταμού

σφραγίδα από την κοιλάδα του Ινδού ποταμού
Στα μέσα του 19ου αιώνα,στο σημερινό Πακιστάν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια των  αρχαίων πόλεων της Χαράπα και του Μοχέντζο Ντάρο που άνηκαν στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού ποταμού.

Μαζί της είχαν βρεθεί και μερικές σφραγίδες σε μιά άγνωστη γραφή με χρονολογία κατασκευή τους περίπου το 2000 π.Χ.


Με την αλλαγή του αιώνα ο αριθμός παρόμοιων σφραγίδων αυξήθηκε σε μερικές χιλιάδες.Οι σφραγίδες αυτές έχουν όλες τους σύντομες επιγραφές ,γεγονός που καθιστά την αποκρυπτογράφισή τους εξαιρετικά δύσκολη.Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει να 'σπάσει' τα σύμβολα των σφραγίδων και να τα κάνει να μιλήσουν και έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το αν αποτελούν πραγματικό σύστημα γραφής ή απλά σύμβολα.

Σε όλες τις σφραγίδες τα σύμβολα αριθμούν περίπου 400 με 600 τα οποία σύμφωνα με τους υποστηρικές της θεωρίας που λέει ότι πρόκειται για γραφή,αποτελούν όλα μαζί ένα ιδεοσυλλαβικό σύστημα.


Δηλαδή υπάρχουν σύμβολα που το καθένα είναι μια συλλαβή καθώς και άλλα που συμβολίζουν κάτι,ένα ζώο,πράγμα ή ίσως μια ιδέα.Για να καταλάβετε,παρόμοιο σύστημα ήταν η Γραμμική ΑΓραμμική Β,το σουμεριακό και το ακκαδικό σύστημα γραφής.
σύμβολα από τις σφραγίδες
Όσον αφορά τη γλώσσα της γραφής,πιστεύεται ότι ίσως αυτή ήταν μια μεμονωμένη γλώσσα (που δεν σχετίζεται με καμία γνωστή του παρόντος ή του παρελθόντος),μια άρεια γλώσσα (ινδοευρωπαϊκή) ή πιθανώς μια δραβιδική γλώσσα συγγενική της ντόπιας πακιστανικής μπραχούι και της μεγάλης δραβιδικής γλωσσικής ομάδας της νότιας Ινδίας.

Αναλύσεις και συγκρίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα από ανθρώπους και υπολογιστές δεν καρποφόρησαν ,κυρίως εξαίτιας του λόγου που ανέφερα πιο πάνω,του σύντομου μήκους των κείμενων,την άγνωστη γλώσσα και την έλλειψη δίγλωσσων κειμένων.Το εκτενέστερο κείμενο έχει μήκος 27 γράμματα.
αγαλματίδιου του
Βασιλιά-Ιερέα
από τη Χαράππα
σφραγίδα με μονόκερο σε άγνωστη γραφή

Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού ποταμού ,στον όποιον ανήκουν οι σφραγίδες,εκτεινόταν σε μια τεράστια περιοχή που συμπεριλάμβανε ολόκληρο το Πακιστάν,το μισό Αφγανιστάν, καθώς και περιοχές του νοτιοανατολικού Ιράν και της δυτικής Ινδίας.


Ήταν εξαιρετικά προηγμένος για την εποχή του ,με ανεπτυγμένες τις τέχνες,γλυπτική και κεραμική σε σημείο εφάμιλλο της αρκετά μεταγενέστερης κλασσικής ελληνικής και ελληνιστικής τέχνης.

Μάλιστα όταν ανακύφθηκαν τα πρώτα ευρήματα οι επιστήμονες όταν άκουσαν ότι πρόκειται για αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού (2000 πΧ) νόμισαν ότι πρόκειται για λανθασμένη χρονολόγιση.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive