Οθωμανική επιγραφή (Θεσσαλονίκη,1905)

Αναγνώστης του ιστολογίου μας ,τον οποίο ευχαριστούμε πολύ,έστειλε την παρακάτω εικόνα με μια πινακίδα που βρίσκεται έξω από ένα παλιό χάνι στη Θεσσαλονίκη όπως  είπε,και ζήτησε αν είναι δυνατόν να τη μεταφράσουμε.


Την αραβική γραφή  δεν την κατέχω αλλά ύστερα από κάποιο ψάξιμο βρήκα τα εξής εκπληκτικά:

Η πινακίδα γράφει Ismail Pasha Khani 1323 (Ισμαήλ Πασά Χανι 1323),που σημαίνει Xάνι (σπίτι) του Ισμαήλ Πασά',1905.

Είναι γραμμένη στην τουρκική γλώσσα,στο οθωμανικό αλφάβητο το οποίο ήταν μια παραλλαγή του αραβικού και χρησιμοποιούνταν για τη γραφή της τουρκικής γλώσσας μέχρι το 1929,οπότε και αντικαταστάθηκε από το λατινικό.Μάλιστα είναι γραμμένη και καλλιγραφικά και τα γράμματα είναι σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο.

Tο έτος 1323 είναι στο ισλαμικό ημερολόγιο το λεγόμενο χίτζρι.Αν το μετατρέψουμε στο σημερινό δικό μας,το γρηγοριανό ,προκύπτει το 1905.
1323 στο ισλαμικό ημερολόγιο,1905 στο δικός μας

'Xάνι του Ισμαήλ Πασά',1905

Βέβαια θα μπορούσε να είναι γραμμένη και στο περσικό αλλά αυτό εδώ είναι εκτός τόπου και χρόνου,άρα αποκλείεται.Επίσης αποκλείεται να είναι στο αραβικό αφού υπάρχει το γράμμα π (αυτό με τις τρεις τελείες) το οποίο όμως απουσιάζει από τα αραβικά.

Έτσι εξαιτίας της πόλης που βρίσκεται και του έτους που αναγράφει συμπεραίνεται ότι είναι γραμμένο στην οθωμανική γραφή. 

Παρακάτω στην εικόνα βλέπετε το κάθε γράμμα χρωματισμένο διαφορετικά για να πάρετε μια ιδέα πώς γράφεται η επιγραφή.Αν έχετε να προσθέσετε ή να διορθώσετε κάτι,τα σχόλια ευπρόσδεκτα.Επίσης αν έχετε κι άλλες τέτοιες φωτογραφίες ,να τις στείλετε οπωσδήποτε, μας μαθαίνουν πολλά!
Share:

No comments:

Post a Comment

Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive