οι γλώσσες της Γαλλίας

Στην Γαλλία η μόνη επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά στην σύγχρονή τους μορφή,απόγονο των γαλλορωμανικών λατινικών και  διαλεκτικά κατατάσσεται στις λεγόμενες γλώσσες του Οίλ που είναι γηγενείς στο βόρειο μισό της Γαλλίας σε αντιδιαστολή με τις γλώσσες του Οκ στο νότο.Αλλά εκτός από αυτήν μιλιούνται και πολλές άλλες λατινογενείς διάλεκτοι ή γλώσσες που ανήκουν σε διαφορετικές γλωσσικές ομάδες.

Η επίσημη γαλλική είναι υποχρεωτική για όλη τη χώρα,ως μόνη γλώσσα της εκπαίδευσης και του εμπορίου.Από τους ιστορικούς χρόνους θεωρούταν η μόνη γλώσσα κύρους και πάντα οι ντόπιες γλώσσες,λατινογενείς ή μη,παραγκωνίζονταν ή ακόμη και καταπιέζονταν.


Αλλά παρ'όλα αυτά σήμερα στη Γαλλία εξακολουθούν να μιλιούνται πολλές ντόπιες γλώσσσες ή διάλεκτοι με μεγαλύτερη την λατινογενή οξιτανική (γλώσσες του Όκ) στο νότιο κομμάτι της Γαλλίας .Άλλες λατινογενείς γλώσσες είναι η γκάλλο κοντά στην περιοχή της γαλλικής Βρεττάνης,τα καταλωνικά στο νότο,τα κορσικανικά στην Κορσική (που συγγενεύουν πιο πολύ με ιταλικές διαλέκτους),τα γασκωνικά στα νοτιοδυτικά και τα προβηγκιανά στα νοτιοανατολικά της χώρας και μέσα στην Ελβετία.

Εκτός από λατινογενείς μιλιούνται και γερμανογενείς:τα γερμανικά στην Αλσατία-Λωραίνη πεδίο μαχών και γερμανικών διεκδικίσεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,επίσης η ολλανδική και η λουξεμβουργική.

Αξιοσημείωτη εξαίρεση σ'αυτό το λατινογερμανικό μωσαϊκό είναι τα βρετονικά στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας που είναι κελτικής προέλευσης με αρχική κοιτίδα τη Μ.Βρεττανία καθώς και τα βασκικά στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας.

Εκτός από τις ντόπιες γλώσσες συναντάται και ένα πλήθος μη γηγενών γλωσσών από την Αφρική την Ασία και την ανατολική Ευρώπη κυρίως (αραβικά,κινέζικα,διάφορες αφρικανικές,ρώσικα,πολωνικά κτλ) εξαιτίας της μετανάστευσης.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive