οι κελτικές γλώσσες


Οι κελτικές γλώσσες είναι μια όμαδα γλωσσών μέσα στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα μιλιούνται κυρίως στα βρετανικά νησιά και στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας.


Στην αρχαιότητα όμως ήταν πολύ πιο διαδεδομένες και μιλιούνταν σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο,σε ολόκληρη την δυτική και κεντρική Ευρώπη μέχρι τα βορειοδυτικά Βαλκάνια, βόρεια Ιταλία και όλη τη Βρετανία. 

Οι γλώσσες αυτές ενώ ήταν  συγγενικές αλλά διαφορετικές μεταξύ τους, όπως άλλωστε ήταν και οι κελτικές φυλές. Οι Κέλτες δεν ήταν ενιαίος λαός αλλά πλήθος με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Συνασπισμοί κελτικών φυλών εισέβαλαν στο Βαλκανικό χώρο , όπου ίδρυσαν πρόσκαιρα κράτη. Μάλιστα διείσδυσαν και στον ελλαδικό χώρο με αρχηγό τους τον Βρέννο αλλά το 279 π.Χ. ηττήθηκαν στους Δελφούς. 


Μετά την ήττα αυτή κάποιοι Κέλτες μετεγκαταστάθηκαν στην Μικρασία ,την περιοχή που πήρε το όνομά τους,τη Γαλατία.

Οι σημερινές κελτικές γλώσσες χωρίζονται σε δύο ομάδες,τις γαελικές ή γοϊδελικές και τις βρυθονικές.

χριστιανικός κελτικός σταυρός

γοϊδελικές

Οι τρεις γοϊδελικές γλώσσες που μιλιούνται ακόμα είναι τα σκωτσέζικα γαελικά,τα ιρλανδικά και τα μάνξ.


Τα σκωτσέζικα μιλιούνται στη βορειοδυτική Σκωτία,τα ιρλανδικά στις ιρλανδόφωνες περιοχές της Ιρλανδίας,τις λεγόμενες Γκάελταχτ και τα μάνξ από άτομα που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα.


Παλιότερα τα σκωτσέζικα ήταν πολύ διαδεδομένα στον Καναδά.Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι κατά τις αρχές του 19ου αιώνα στην Αυστραλία μιλιούνταν κελτικές γλώσσες.





βρυθονικές

Στις βρυθονικές γλώσσες περιλαμβάνονται τα ουαλικά,τα κορνικά και τα βρετονικά.

Τα κορνικά εξαφανίστηκαν τον 18ο αιώνα αλλά τελευταία γίνονται προσπάθειες για να ξαναμιληθεί η γλώσσα.

Τα ουαλικά είναι η πιο διαδεδομένη σύγχρονη κελτική γλώσσα και μιλιούνται από 400 χιλιάδες άτομα κυρίως στην Ουαλία αλλά και την Αγγλία.Μια κοινότητα ομιλητών της ουαλικής αποτελούμενη από 5000 άτομα βρίσκεται στην Παταγονία της Αργεντινής.


Τα βρετονικά μιλιούνται στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας και είναι η μοναδική κελτική γλώσσα εκτός των βρετανικών νήσων. 


αρχαίες κελτικές

Οι αρχαίες κελτικές γλώσσες μιλιούνταν σε μια τεράστια έκταση,σε όλη τη Βρετανία,την ηπειρωτική Ευρώπη (σημερινή Γαλλία,Ελβετία,κεντρική και νότια Γερμανία,βόρεια Ιταλία),την ιβηρική χερσόνησο,μέχρι τα βόρεια βαλκάνια και τη Μικρασία στην περιοχή της Γαλατίας.Αναφορές σε επιδρομές Γαλατών υπάρχουν σε αρχαίους συγγραφείς.




Ειδικότερα στην κεντρική ιβηρική χερσόνησο μιλιούνταν τα κελτιβηρικά και άλλες παλαιοϊσπανικές γλώσσες που πολλές από αυτές έχουν προταθεί επίσης ως κελτικές συγγενείς των κελτιβηρικών.

Στη Σκωτία μιλιούνταν τα πικτικά μια ομάδα γλωσσών για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα.Τα σημερινά σκωτσέζικα γαελικά δεν είναι πικτικής προέλευσης αλλά προήλθαν από την Ιρλανδία και είναι συγγενείς των ιρλανδικών.


Στην περιοχή της Γαλλίας μιλιούνταν τα γαλατικά κελτικά.Γαλατία οι αρχαίοι Έλληνες εκτός από τη Γαλλία ονόμαζαν και μια περιοχή της Μικρασίας όπου είχαν εγκατασταθεί γαλατικές φυλές.

Τα γαλατικά αυτών των φυλών μιλιούνταν γύρω από την περιοχή της Άγκυρας και το μόνο στοιχείο που έχει απομείνει για την ύπαρξή τους είναι κάποια τοπωνύμια,καταλήξεις σε κάποιες λέξεις και ονόματα Γαλατών αρχηγών της περιοχής.

λεξιλόγιο

το λεξιλόγιο των κελτικών γλωσσών δεν μοιάζει καθόλου με τις δυτικές γλώσσες,αλλά κατά περίεργο τρόπο έχει όμορριζες λέξεις με τις σλαβικές.Όπως yezhou ,'γλώσσα' στα βρεττονικά και η λέξη yazik,επίσης 'γλώσσα' σε όλες τις σλαβικές γλώσσες.


διαβάστε επίσης

η ιρλανδική γλώσσα
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive