η παιονική γλώσσα

Η παιονική μιλιόταν από το λαό των Παιόνων και ήταν μία από τις παλαιοβαλκανικές γλώσσες. 

Επιγραφές σ'αυτή μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί και ότι γνωρίζουμε είναι από λέξεις και ονομασίες που αναφέρονται στις κλασσικές πηγές.

Οι Παίονες ήταν ένας αρχαίος λαός των Βαλκανίων που ζούσε βόρεια των Μακεδόνων και δυτικά των Θρακών.

Οι αρχαίοι γενικά θεωρούσαν τους Παίονες ως χωριστή φυλή,ενώ κάποιοι ως συγγενείς των Θρακών.

Αργότερα εξελληνίστηκαν και έγιναν μέρος του ελληνικού κόσμου.Χωρίζονταν σε πολλές φυλέςΜία από αυτές ήταν οι Αγριάνες,ικανότατοι πελταστές που χρησιμοποιούνταν συστηματικά από το στρατό του Μ.Αλεξάνδρου.

Παιονία και παιονικές φυλές το 350 π.Χ.
Η σύγχρονη γλωσσολογία δεν έχει κατατάξει ακόμη τη γλώσσα εξαιτίας των περιορισμένων μαρτυριών που έχουμε και υπάρχουν πολλές απόψεις.

Τα παιονικά κατά κάποιους γλωσσολόγους ήταν γλώσσα συγγενική των ιλλυρικών,κατά άλλους θρακική ή μια θρακοϊλλυρική γλώσσα μεταξύ των δύο.

Μία μερίδα επιστημόνων κατατάσσει τα παιονικά σε με ευρύτερη ελληνική οικογένεια μαζί με τα μακεδονικά και τα νότια ελληνικά.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive