η θρακική γλώσσα

Η θρακική γλώσσα μιλιόταν από τους αρχαίους Θράκες στην περιοχή της σημερινής νότιας Βουλγαρίας, Βόρειας Ελλάδας, ανατολικής Σερβίας,Σκοπίων,ανατολικής Θράκης και Βιθυνίας (βορειοδυτική Μικρασία).


Ήταν μια γλώσσα διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη που γνωρίζουμε αλλά μας είναι γνωστό ότι ήταν ινδοευρωπαικής προέλευσης. Μαρτυρείται μόνο σε μερικές σύντομες επιγραφές,γραμμένες στο ελληνικό αλφάβητο και μεμονωμένες λέξεις που αναφέρονται σε αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα.Οι περισσότερες θρακικές λέξεις που γνωρίζουμε έχουν ανακατασκευαστεί από ανθρωπωνύμια, τοπωνύμια,ορωνύμια και υδρωνύμια.


Η σχέση της με τα δακικά δεν είναι ξεκάθαρη.Από κάποιους υποστηρίζεται  ότι η δακική γλώσσα ήταν διάλεκτός της,μια βόρεια ποικιλία θρακικών, αλλά αυτό αμφισβητείται. 

Οι επιγραφές
Η θρακική μας είναι γνωστή από τοπωνύμια,προσωπωνύμια και ελάχιστες επιγραφές.Αυτές είναι γραμμένες στο ελληνικό αλφάβητο και βρέθηκαν στη Θράκη και στη Βιθυνία της Μικρασίας,οι λεγόμενες μυσικές επιγραφές. Μόνο τέσσερις εκτενείς επιγραφές έχουν βρεθεί στη θρακική γλώσσα.

Η εκτενέστερη από αυτές είναι χαραγμένη πάνω σε ένα χρυσό δαχτυλίδι που βρέθηκε στο Εζέροροβο της Βουλγαρίας το 1912,γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο.Η γλώσσα είναι άγνωστη και δεν μοιάζει με καμία από τις γνωστές γλώσσες,αρχαίες ή σύγχρονες.


χρυσό δαχτυλίδι από το Εζέροβο

Μια δεύτερη επιγραφή βρέθηκε το 1965 δίπλα στο χωριό Κιόλμεν στην περιοχή της Πρεσλάβας στη Βουλγαρία και χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.Είναι επίσης γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο και πιθανώς πρόκειται για ταφική στήλη,παρόμοια με τις φρυγικές.


Και μία τρίτη βρέθηκε στο Ντουνβάλι,της περιοχής Πλόβντιφ της Βουλγαρίας,είναι επίσης ένα δαχτυλίδι και χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Βρέθηκε δίπλα στο αριστερό χέρι ενός σκελετού και απεικονίζει έναν ιππέα.Η επιγραφή είναι γύρω,γύρω από την εικόνα.Είναι μερικώς διακριτή,φαίνονται 16 από τα 21 γράμματα.

ΗΥΖΙΗ.....ΔΕΛΕ / ΜΕΖΗΝΑΙ
ēuziē.....dele / mezēnai

Αυτές είναι οι εκτενέστερες επιγραφές που έχουν διατηρηθεί.Οι υπόλοιπες είναι μεμονωμένες λέξεις  και ονόματα σε αγγεία και άλλα αντικείμενα.

Εξαφάνιση
Οι ομιλητές της τελικά εκλατινίστηκαν ή εξελληνίστηκαν με μερικούς να υπάρχουν σε απομακρυσμένες περιοχές μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. στις αρχές του Μεσαίωνα.



Σχετικές γλώσσες

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive