η γλώσσα των Ζουλού

εξάπλωση της γλώσσας Ζουλού

Η γλώσσα των Ζουλού ονομάζεται ισιζούλου και ανήκει στις γλώσσες νγκούνι,υποομάδα της μεγάλης αφρικανικής γλωσσικής οικογένειας μπάντου.Μιλιέται από περίπου 10 εκ άτομα ως μητρική κυρίως στη Νότια Αφρική.Φωνολογικά είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα και έχει μια από τις πιο πολύπλοκες γραμματικές στον κόσμο.Έχει επηρεαστεί κυρίως από τη γλώσσα τζόσα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κάποιες λέξεις ζουλού έχουν περάσει στα αγγλικά,όπως η λέξη μάμπα,ένα είδος  δηλητηριώδους φιδιού.



περιεχόμενα της ανάρτησης

  • κατάσταση της γλώσσας
  • κατάταξη και σχέση με άλλες γλώσσες
  • χαρακτηριστικά της γλώσσας
  • φωνολογία
  • αλφάβητο
  • οι Ζουλού
  • λέξεις και φράσεις Ζουλού

 

κατάσταση της γλώσσας

Τα ζουλού είναι πολύ σημαντικά για τη Νότια Αφρική.Δέκα εκατομύρια τη μιλούν ως μητρική (24 τοις εκατό του πλυθησμού) ,ενώ ο μισός πλυθησμός της χώρας την κατανοεί.Μέχρι το 1994 όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν ως επίσημη γλώσσα είτε τα αγγλικά,είτε τα ολλανδικά και αργότερα τα αφρικάανς.Μετά την πτώση όμως του απαρτχάιντ η δημοτικότητα της γλώσσας άρχισε συνεχώς να ανεβαίνει και πολλά άτομα επλέγουν να τη μάθουν ως δεύτερη ,ενώ στο λύκειο πάρα πολλοί την επιλέγουν ως πρώτη γλώσσα στην οποία θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευσή τους.Σήμερα τα ζουλού αναγνωρίζεται ως μίας από τις επίσημες γλώσσες του κράτους της Νότιας Αφρικής.
 


κατάταξη και σχέση με άλλες γλώσσες

Η γλώσσα ανήκει στον νοτιοανατολικό κλάδο των γλωσσών μπάντου,στην υποομάδα νγκούνι.Τα ζουλού θεωρούνται καταληπτά από τους ομιλητές της κύριαρχης γλώσσας του Ακρωτηρίου,τα Τζόσα αλλά και από ομιλητές των άλλων γλωσσών νγκούνι.Εξαιτίας αύτου του γεγονότος και όσων ανέφερα πιο πάνω τα ζούλου θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε λίνγκουα φράνκα της ανατολικής Νότιας Αφρικής.Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν θα συμβεί αφού οι ομιλητές τζόσα είναι κοινωνικά ισχυροί.


χαρακτηριστικά της γλώσσας

Όπως όλες οι γλώσσες μπάντου,τα ζουλού είναι μια συγκολλητική γλώσσα,δηλαδή σχηματίζει λέξεις προσθέτοντας επιθέματα στο τέλος μια λέξεις,όπως και τα τουρκικά.Η γραμματική της είναι εξαιρετικά πολύπλοκη για έναν ομιλητή ινδοευρωπαϊκής γλώσσας και θεωρείται από τις πιο δύσκολες στον κόσμο.Για παράδειγμα τα ουσιαστικά στα ζουλού έχουν 15 γένη!

Τα ζουλού έχουν δύο ποικιλίες,αυτή που διδάσκεται στα σχολεία και την καθομιλουμένη,λαϊκή.Η λαϊκή ζουλού χρησιμοποιεί πολλές αγγλικές λέξεις,που απουσιάζουν από τη σχολική γλώσσα η οποία τείνει να αντικαθιστά τις αγγλικές με λέξεις ζουλού.Αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα στη νεότερη γενιά,αφού δυσκολεύται να καταλάβει τη λαϊκή γλώσσα.

Παράδειγμα: 
Ngiyaqonda=καταλαβαίνω,επίσημα ζουλού
Ngiya-understanda=καταλαβαίνω στα λαϊκά ζουλού,από το αγγλικό understand



Άλλα χαρακτηριστικά είναι:
  • η ύπαρξη διπλής ρίζας για τα περισσότερα ρήματα,
  • η χρήση προθεμάτων εκτός από τα επιθέματα και 
  • η σειρά που ακολουθείται στην πρόταση είναι υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο.
  •  τα ζουλού είναι τονική γλώσσα όπως π.χ. τα κινέζικα και τα πουντζάμπι.Τονική σημαίνει ότι οι λέξεις προφέρονται με προσωδία και όταν αυτή αλλάζει,τότε η σημασία της λέξης είναι διαφορετική.



Φωνολογία

Τα ζουλού είναι μια πολύ πλούσια σε ήχους γλώσσα.Διαθέτει κάποιους πολύ περίεργους που ακούγονται σαν κλικ και δεν συναντώνται πουθένα,όυτε σε άλλες αφρικανικές γλώσσες.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όλες οι γλώσσες προέρχονται από μια αφρικανική πρωτόγλωσσα η οποία ήταν πολύ πλούσια φωνολογικά.Όσο απομακρυνόμαστε γεωγραφικά από αυτή την αρχική γλώσσα τόσο μειώνονται τα φωνήματα.Οι πολυνησιάκες γλώσσες του Ειρηνικού έχουν τα λιγότερα φωνήματα από όλες τις γλώσσες του κόσμου,γεγονός που συμφωνεί με τα πορίσματα της έρευνας.
Πιθανώς τα ζουλού να βρίσκονται πιο κοντά στην πρωτόγλωσσα αφού έχουν ήχους που δεν ακούγονται σε καμία άλλη γλώσσα,πλην των συγγενικών της,της ομάδας νγκούνι.



το αλφάβητο ζουλού

Τα ζουλού γράφονται σε μια παραλλαγή του λατινικού αλφαβήτου:

 a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,q,r,s,t,u,v,w,x,y,z 

 

τα γράμματα που ακούγονται σαν κλικ είναι τα c,q,x

 

 

Οι Ζουλού

Οι Ζουλού ήταν ένας ημιάγριος,πολεμοχαρής λαός που ζούσε νομαδικά στη νοτιοανατολική Αφρική και έτρεφε μεγάλη εχθρότητα προς τους Ευρωπαίους και τον τρόπο ζωής τους.

Ήταν χωρισμένος σε πολλά κρατίδια με επικεφαλής έναν φύλαρχο,τα οποία πολύ συχνά πολεμούσαν μεταξύ και εξεγείρονταν εναντίον των Ευρωπαίων αποικιοκρατών.Οι επαναστάσεις αυτές πνίγηκαν στο αίμα από τους Ευρωπαίους.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ένας ισχυρός πολέμαρχος,ο Σάκα Ζουλού ,κατέκτησε όλες τις φυλές και τις ένωσε σε ένα κράτος.Ήταν πολεμοχαρής και πολύ σκληρός και διέθετε έναν στρατό 40,000 ανδρών.

Οι ζουλού ήταν ημιάγριοι,ακόμη και αυτοί που ζούσαν σε πόλεις.Δεν συμπαθούσαν τα ρούχα γιατί περιόριζαν τις κινήσεις τους και είχαν μια μεγάλη αγάπη για τα φανταχτερά ψεύτικα στολίδια.

Γενικά χαρακτηρίζονταν από ένα πνεύμα ανεξάρτητο και ασυμβίβαστο.


λέξεις και φράσεις ζουλού

mamba=είδους φιδιού,από τα πιο δηλητηριώδη

Sawubona=Γειά σου.

-Unjani (ουντζάνι)? Τί κάνεις;
-Ngikhona. (Νγκιχόνα) Καλά.

Yebo (γέμπο)-ναι
Cha (τσα)-όχι


Ungubani igama lakho?
Ουνγκουμπάνι ιγκάμα λάχο;
Πώς σε λένε;

Igama lami ngingu _____.
Ιγκάμα λάμι νγκίνκγου ________.
 Με λένε __________.

Δείτε επίσης








διαδικτιακό λεξικό ζουλού-αγγλικό


μαθήματα ζουλού (στα αγγλικά)





Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive