Η αιθιοπική γλώσσα (αμχαρικά)


Όταν μιλάμε για την αιθιοπική γλώσσα στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στα αμχαρικά,την επίσημη και πιο διαδεδομένη γλώσσα της Αιθιοπίας.Ο όρος 'αιθιοπικά' δεν υπάρχει στην Αιθιοπία.

Η αμχαρική γλώσσα είναι μια σημιτική γλώσσα όπως τα αραβικά,που μιλιέται ως μητρική,στη βόρεια Αιθιοπία από τους Αμχάρα.Είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη σημιτική γλώσσα στον κόσμο,μετά τα αραβικά και είναι η επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας.

Ομιλείται από περίπου 22 εκ ομιλήτες, ως μητρική γλώσσα ,στην Αιθιοπία και από την αιθιοπική διασπορά στην Αίγυπτο,το Ισραήλ και τη Σουηδία. (πηγή:εθνολόγος). Επίσης από άλλα 4 εκ. περίπου στη γειτονική Ερυθραία που τη μιλούν ως δεύτερη γλώσσα. Το όνομα της γλώσσας προέρχεται από την επαρχία Αμχάρα ,η οποία και θεωρείται η αρχική κοιτίδα της γλώσσας.
Γράφεται με το αμχαρικό φιντέλι ፊደል( αλφάβητο,γράμμα ή χαρακτήρας στα αμχαρικά) το οποίο ονομάζεται γκέζ (ge'ez).

πίνακες με τα αμχαρικά φιντέλια

κόκα-κόλα στα αμχαρικά

χρήσιμες αναρτήσεις
100 βασικές αμχαρικές λέξεις (μετάφραση στα αγγλικά)


εξωτερικοί σύνδεσμοι
learn amharic-Facebook (στα αγγλικά )
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive