Σπάει ο Δίσκος της Φαιστού! Εξελίξεις στο ζήτημα της αποκρυπτογράφισης.


Εξελίξεις έχουμε στο θέμα της αποκρυπτογράφισης του Δίσκου της Φαιστού. Ο καθηγητής Γκάρεθ Όουες ο οποίος διαμένει στην Κρήτη εδώ και 25 χρόνια ανακοίνωσε επίσημα ότι το ζήτημα έχει προχωρήσει:

Έχουμε διαβάσει με βεβαιότητα το 80% των συμβόλων.Άλλο ένα 15 τοις εκατό πιστεύουμε πώς γνωρίζουμε τις φωνητικές του αξίες.

Ένα 5% δεν έχουμε ιδέα τί συμβολίζει γιατί δεν έχουν βρεθεί πουθενά παρόμοια σύμβολα.

Πρόκειται μάλλον για θρησκευτικό κείνενο.

Η ανάγνωση έγινε σε σύγκριση με τα σύμβολα της Γραμμικής Β που γράφει ελληνικά.Το πρόβλημα είναι ότι με αυτές τις φωνητικές αξίες δεν ξέρουμε τί γράφει η επιγραφή.Πάντως η γλώσσα μοιάζει πολύ με αυτή της γραμμικής Α (επίσης αναποκρυπτογράφιτη) η οποία πιστεύεται ότι είναι η γλώσσα των Μινωιτών.

Παρόλο που η γλώσσα της Γραμμικής Α (και του Δίσκου της Φαιστού) είναι άγνωστη,ο Όουενς υποστηρίζει ότι αντίθετα με ότι έχει διατυπωθεί κατά καιρούς ότι είναι ινδοευρωπαϊκή,γεγονός που καταρρίπτει πολλές θεωρίες για το ζήτημα (σημιτική προέλευση,ετρουσκική,κ.α.).Επίσης ,σύμφωνα με τον ίδιο πάντα πρόκειται για θρησκευτικό κείμενο.

Περιμένουμε με αγωνία την τελική αποκρυπτογράφιση και την αναγνώριση της γλώσσας του κειμένου.

Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive