Η εβραϊκή κοινότητα του Άμστερνταμ.

Η εβραϊκή παρουσία στην πόλη ξεκινά τον 15 αιώνα με τον ερχομό Εβραίων Σεφαρδίμ (Joden ,γιόντεν,εβραίος στα ολλανδικά) από την Ισπανία (Spanje,https://archive.org/download/Spanje/spanje.mp3σπάνιε) και συνεχίστηκε τον 16ο με την οριστική εκδίωξή τους από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Το 1600 εγκαστάθηκαν στην πόλη και Ασκεναζίμ (ανατολικοί Εβραίοι) οι οποίοι σταδιακά ξεπέρασαν αριθμητικά τους Σεφαρδίμ.

Το 1940 οι Εβραίοι της αριθμούσαν 80 χιλιάδες.Οι περισσότεροι από αυτούς εξολοθρεύτηκαν τα χρόνια (jaar,https://archive.org/download/mits_os77_yahoo_Jaar/jaar.mp3γιάαρ,χρόνος,χρόνια) που ακολούθησαν από τους ναζί.

Οι Εβραίοι (de Joden,ντε γιόντεν,οι Εβραίοι https://ia601001.us.archive.org/6/items/DeJoden/de%20joden.mp3) εισήγαγαν στην πόλη και την κοπή διαμαντιών (diamantslijperhttps://archive.org/download/Diamantslejper/diamantslejper.mp3,ντιαμάντ-σλέιπερ) .Σήμερα στο Άμστερνταμ λειτουργεί ο οίκος κοσμημάτων Gassan .Μπορείτε να επισκεφτείτε και το μουσείο του και να δείτε ζωντανά πώς δουλεύουν τα διαμάντια στον τροχό.Το γνωστό κόκκινο τουριστικό λεωφορείο (bus,https://archive.org/download/mits_os77_yahoo_Bus/bus.mp3μπιούς) έκανε στάση εκεί και ρίξαμε μια ματιά.

Η εβραϊκή κοινότητα στο Άμστερνταμ σήμερα αριθμεί περίπου 15 χιλιάδες.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive