Η εβραϊκή κοινότητα του Άμστερνταμ.

Η εβραϊκή παρουσία στην πόλη ξεκινά τον 15 αιώνα με τον ερχομό Εβραίων Σεφαρδίμ (Joden ,γιόντεν,εβραίος στα ολλανδικά) από την Ισπανία (Spanje,https://archive.org/download/Spanje/spanje.mp3σπάνιε) και συνεχίστηκε τον 16ο με την οριστική εκδίωξή τους από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Το 1600 εγκαστάθηκαν στην πόλη και Ασκεναζίμ (ανατολικοί Εβραίοι) οι οποίοι σταδιακά ξεπέρασαν αριθμητικά τους Σεφαρδίμ.

Το 1940 οι Εβραίοι της αριθμούσαν 80 χιλιάδες.Οι περισσότεροι από αυτούς εξολοθρεύτηκαν τα χρόνια (jaar,https://archive.org/download/mits_os77_yahoo_Jaar/jaar.mp3γιάαρ,χρόνος,χρόνια) που ακολούθησαν από τους ναζί.

Οι Εβραίοι (de Joden,ντε γιόντεν,οι Εβραίοι https://ia601001.us.archive.org/6/items/DeJoden/de%20joden.mp3) εισήγαγαν στην πόλη και την κοπή διαμαντιών (diamantslijperhttps://archive.org/download/Diamantslejper/diamantslejper.mp3,ντιαμάντ-σλέιπερ) .Σήμερα στο Άμστερνταμ λειτουργεί ο οίκος κοσμημάτων Gassan .Μπορείτε να επισκεφτείτε και το μουσείο του και να δείτε ζωντανά πώς δουλεύουν τα διαμάντια στον τροχό.Το γνωστό κόκκινο τουριστικό λεωφορείο (bus,https://archive.org/download/mits_os77_yahoo_Bus/bus.mp3μπιούς) έκανε στάση εκεί και ρίξαμε μια ματιά.

Η εβραϊκή κοινότητα στο Άμστερνταμ σήμερα αριθμεί περίπου 15 χιλιάδες.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive