Είναι τα ελληνικά ανάδελφη γλώσσα;

Στην σύγχρονη εποχή καμία γνωστή γλώσσα δεν συγγενεύει με τα ελληνικά τα οποία μέσα στην ινδοευρωπαϊκή ομογλωσσία αποτελούν τον δικό τους ξεχωριστό κλάδο από μία μόνο γλώσσα.

Αντίθετα άλλοι κλάδοι όπως ο γερμανικός ή ο σλαβικός αποτελούνται από πολλές συγγενικές μεταξύ τους γλώσσες. 

Οπότε,πράγματι στην σύγχρονη εποχή τα ελληνικά είναι μια ανάδελφη γλώσσα.

Όμως δεν συνέβαινε το ίδιο και στην αρχαιότητα,την κλασσική αρχαιότητα για την ακρίβεια.

Πρόκειται για τη φρυγική ,αδελφή γλώσσα των ελληνικών,που μιλιόταν στην δυτική Μικρασία από τον 8ο π.Χ. αιώνα ως τον 5ο αιώνα μ.Χ..

Οι Φρύγες, υπό την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και κυρίως λόγω της γλωσσικής αλλά και φυλετικής συγγένειάς τους αφομοιώθηκαν σταδιακά από τους Έλληνες. 

Μάλιστα,την ομοιότητα αυτή της φρυγικής γλώσσας με την ελληνική την κατέγραψε και ο Πλάτωνας στο έργο του Κρατύλος.

Αρχική κοιτίδα των Φρυγών θεωρούνται τα Βαλκάνια.Κατά περιόδους ο λαός των Φρυγών μεταγκαστάθηκε στην Μακεδονία ,στη Θράκη και ακολούθως στην Μικρασία.

Τελικά ένας κλάδος τους θα μεταναστεύσει στην Αρμενία ,όπου μαζί με ντόπιους πληθυσμούς ,σύμφωνα με την παράδοση,θα διαμορφώσει το αρμένικο έθνος.

Η αρμένικη παρουσιάζεται κάποιες ομοιότητες με την ελληνικής οι οποίες δεν παρατηρούνται σε καμία άλλη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.

Εκτός από τη φρυγική υπάρχει και η περίπτωση της αρχαίας μακεδονικής

Από κάποιους θεωρείται χωριστή μεν γλώσσα από την ελληνική αλλά πολύ συγγενική της με την αποτελούν τον ελληνομακεδονικό ή γρεκομακεδονικό greco-macedonian) κλάδο μέσα στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια.

Όσο πιο πίσω πάμε στο χρόνο και προχωράνε οι γνώσεις μας για το παρελθόν σίγουρα θα ανακαλύπτονται και άλλες συγγενικές γλώσσες με την ελληνική.

Είναι,λοιπόν,η ελληνική μια γλώσσα ανάδελφη;Στην σύγχρονη επόχη ναι είναι.Στην αρχαία όμως όχι.

Από την άλλη όμως η ελληνική αποτελείται από κάποιες διαλέκτους που είναι αρκετά διαφοροποιημένες από την επίσημη ελληνική και θα μπορούσαν να αποτελούν διαφορετικές γλώσσες μέσα στον ελληνικό κλάδο.

Τέτοιες είναι η ποντιακή, η κυπριακή,η τσακώνικη , απόγονος της αρχαίας δωρικής που επιβιώνει σε κάποια χωριά της Πελοποννήσου,τα τσακωνοχωρια της Αρκαδίας, η κατωιταλιώτικη (γκρεκάνικα) και τα ελληνικά της Ουκρανίας στη Μαριούπολη (ρουμέικα).

Διαβάστε επίσης
η φρυγική γλώσσα
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive