Νέα πανάρχαια πινακίδα Γραμμικής Β από τη Μεσσηνία.

Μια νέα πινακίδα με εγχάρακτα γράμματα στη Γραμμική Β ανακαλύφτηκε στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για μια από τις παλιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και μάλιστα μακρυά από τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα διοίκησης.

Πρόκειται για μια μια πήλινη πινακίδα ύψους 2,5 εκατοστών και πλάτους 4,5 που χρονολογείται γύρω στο 1450-1350 π.Χ.Η χρονολόγηση αυτή την κάνει από τις παλαιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.


Και στις δύο όψεις της φέρει σημεία στη Γραμμική Β,τη γραφή των Μυκηναίων που κυριουρχούσαν στην περιοχή της Πελοπονήσσου ,νότιου Αιγαίου,Κρήτης και Κύπρου από το 1600 π.Χ. μέχρι το 1100 π.Χ.

Η επιβίωση της πινακίδας μέχρι τις μέρες μας οφείλεται σε καθαρή τύχη,αφού ο γραφέας την είχε πετάξει σε ένα σωρό με σκουπίδια και μετά τα έκαψε.Η φωτιά έψησε την πινακίδα και τη διατήρησε μέχρι σήμερα.

Το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα είχε κέντρο την Πύλο και ήταν διαιρεμένο σε επαρχίες ή νομούς όπως φανερώνουν πινακίδες που βρέθηκαν στο ανάκτορο της Πύλου.Σε μια από αυτές αναφέρεται η επαρχία apu2 ή Αφύ ή Αρφύ ή Αλφύ.Η Αφύ έχει ταυτιστεί με την Ίκλαινα που βρέθηκε και η νέα πινακίδα.
Share:

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!





learn German
Enter your email address:




learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.






learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.





Labels

Blog Archive