Νέα πανάρχαια πινακίδα Γραμμικής Β από τη Μεσσηνία.

Μια νέα πινακίδα με εγχάρακτα γράμματα στη Γραμμική Β ανακαλύφτηκε στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για μια από τις παλιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και μάλιστα μακρυά από τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα διοίκησης.

Πρόκειται για μια μια πήλινη πινακίδα ύψους 2,5 εκατοστών και πλάτους 4,5 που χρονολογείται γύρω στο 1450-1350 π.Χ.Η χρονολόγηση αυτή την κάνει από τις παλαιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.


Και στις δύο όψεις της φέρει σημεία στη Γραμμική Β,τη γραφή των Μυκηναίων που κυριουρχούσαν στην περιοχή της Πελοπονήσσου ,νότιου Αιγαίου,Κρήτης και Κύπρου από το 1600 π.Χ. μέχρι το 1100 π.Χ.

Η επιβίωση της πινακίδας μέχρι τις μέρες μας οφείλεται σε καθαρή τύχη,αφού ο γραφέας την είχε πετάξει σε ένα σωρό με σκουπίδια και μετά τα έκαψε.Η φωτιά έψησε την πινακίδα και τη διατήρησε μέχρι σήμερα.

Το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα είχε κέντρο την Πύλο και ήταν διαιρεμένο σε επαρχίες ή νομούς όπως φανερώνουν πινακίδες που βρέθηκαν στο ανάκτορο της Πύλου.Σε μια από αυτές αναφέρεται η επαρχία apu2 ή Αφύ ή Αρφύ ή Αλφύ.Η Αφύ έχει ταυτιστεί με την Ίκλαινα που βρέθηκε και η νέα πινακίδα.
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive