Ήταν η μινωϊκή μια αφροασιατική γλώσσα;


Μίνης ο πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου
Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η αναποκρυπτογράφητη,μέχρι σήμερα,γραφή της Γραμμικής Α από την Κρήτη κρύβει τη μινωϊκή γλώσσα.Αλλά ποια ακριβώς είναι η φύση της μινωϊκής παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  Αγία Τριάδα του Τζον Γιάνγκ η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες διαδικτιακές πηγές για τη Γραμμική Α σήμερα, ''η Γραμμική Α χρησιμοποιεί κυρίως τρία φωνήεντα Α, Ι και U». 

Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση δεδομένου ότι, αν δεν απατώμαι,η αρχαία αιγυπτιακή, μια αφροασιατική γλώσσα, είχε επίσης τα ίδια φωνήεντα Α, εγώ και τ U.Περίεργη σύμπτωση.

Επιπλέον, το όνομα του  βασιλιά Μίνωα μοιάζει εκπληκτικά  με το όνομα του Μίνη ή Μένη του πρώτου Φαραώ της Αιγύπτου, αρχικά γνωστό ως Μιν σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν τους Μινωίτες Keftiu στα αιγυπτιακά ,όχι πάντως απ' τον κεφτέ...

Μάλιστα στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί λίγα κείμενα με λεξιλόγιο και κάποιες φράσεις στη γλώσσα των Keftiu, γραμμένες με ιερογλυφικά γράμματα.

Το θέμα της γλώσσας των μινωίτων ήταν ουσιαστικά στάσιμο για πάνω από εκατό χρόνια ,από τότε που ο Έβανς ανακάλυψε επιγραφές της Γραμμικής Α.

Τελευταία πάντως υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο θέμα. Η θεωρία που πλέον τείνει να επικρατήσει είναι ότι η μινωική ήταν μια προελληνική γλώσσα με επιρροές από πολλές άλλες όπως τα ελληνικά και φοινικικά μιας και η Κρήτη ήταν εμπορικό σταυροδρόμι πολιτισμών.

Για να επανέλθω ,οι ομοιότητες αυτές,βεβαια, δεν μπορεί να αποδείξουν τίποτα ακόμη, αλλά μπορούν να καταδείξουν μια πιθανή αφροασιατική προέλευση και μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι τα σύμβολα της Γραμμικής Α γράφουν μια αφροασιατική γλώσσα, που σχετιζόταν με την αρχαία αιγυπτιακή, αλλά είχε μια διακριτή μορφή.Από την άλλη ίσως να μην συμβαίνει τίποτα από αυτά.

Τέλος πάντων, αυτές οι παρατηρήσεις μου,με βασάνιζαν αρκετό καιρό τώρα και έπρεπε να τις μοιραστώ μαζί σας.Και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο για νέα ευρήματα ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.


Διαβάστε επίσης
Μα τί μιλούσαν οι Μινωίτες;
Share:

2 comments:

4LiveSports said...

Άλλα κι άλλα. Από το 1952 έχει αποδειχτεί ότι η Γραμμική Α είναι προελλγνικη γλώσσα. Οι Μυκηναιοι την εξελιξαν.

Anonymous said...

Πρώτον η Γραμμική Α δεν είναι γλώσσα αλλά γραφή. Οι Μυκηναίοι βασίστηκαν στη Γραμμική Α και ανέπτυξαν τη Γραμμική Β η οποία καταγράφει ελληνικά. Η Γραμμική Α είναι ακόμη άγνωστο ποια γλώσσα κατέγραψε.

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive