οι γλώσσες της αρχαίας Κορσικής και Σαρδηνίας


Στην αρχαιότητα,πριν την άφιξη των Ινδοευρωπαίων στα νησιά της Κορσικής και της Σαρδηνίας ζούσαν τρεις λαοί  που είναι γνωστοί με την κοινή ονομασία νουραγικοί και μιλούσαν μια προϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα ή γλώσσες,την σαρδηνιακή.Στην Κορσική και τη βόρεια Σαρδηνία ζούσαν οι Κόρσοι,στην κεντρική Σαρδηνία οι Μπαλάρι και στη νότια οι Ιόλιοι.

Σύμφωνα με μια άποψη όλοι αυτοί ήταν συγγενικοί μεταξύ τους,οπότε μιλούσαν διαλέκτους της ίδιας γλώσσας.Υπάρχει όμως και μια άλλη θεωρία που υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί είχαν διαφορετική προέλευση ο καθένας και συνεπώς και οι γλώσσες τους ήταν διαφορετικές.Οι Κόρσοι πιθανώς μιλούσαν λιγουρικά,γλώσσα που μιλιόταν στην βορειοδυτική Ιταλία,οι Μπαλάρι προέρχονταν από τις Βαλεαρίδες ενώ οι Ιόλιοι ίσως ήταν νουμιδικής καταγωγής από την Βόρεια Αφρική,ίσως και σικανικής από την κεντρική Σικελία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νουραγικές γλώσσες της αρχαίας Κορσικής και Σαρδηνίας σχετίζονται με τα βασκικά και άλλες προϊνδοευρωπαϊκές γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Όποια και να ήταν η προέλευση αυτών των γλωσσών όλες τους εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από τα λατινικά μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. 
Share:

No comments:

Post a Comment

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive