Wednesday, January 18, 2012

οι γλώσσες της αρχαίας Κορσικής και Σαρδηνίας


Στην αρχαιότητα,πριν την άφιξη των Ινδοευρωπαίων στα νησιά της Κορσικής και της Σαρδηνίας ζούσαν τρεις λαοί  που είναι γνωστοί με την κοινή ονομασία νουραγικοί και μιλούσαν μια προϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα ή γλώσσες,την σαρδηνιακή.

Στην Κορσική και τη βόρεια Σαρδηνία ζούσαν οι Κόρσοι,στην κεντρική Σαρδηνία οι Μπαλάροι και στη νότια οι Ιόλιοι.

Σύμφωνα με μια άποψη όλοι αυτοί ήταν συγγενικοί μεταξύ τους,οπότε μιλούσαν διαλέκτους της ίδιας γλώσσας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη θεωρία που υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί είχαν διαφορετική προέλευση ο καθένας και συνεπώς και οι γλώσσες τους ήταν διαφορετικές.

παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες 

Οι Κόρσοι πιθανώς μιλούσαν λιγουρικά,γλώσσα που μιλιόταν στην βορειοδυτική Ιταλία,οι Μπαλάροι προέρχονταν από τις Βαλεαρίδες ενώ οι Ιόλιοι ίσως ήταν νουμιδικής καταγωγής από την Βόρεια Αφρική,ίσως και σικανικής από την κεντρική Σικελία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νουραγικές γλώσσες της αρχαίας Κορσικής και Σαρδηνίας σχετίζονται με τα βασκικά και άλλες προϊνδοευρωπαϊκές γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Όποια και να ήταν η προέλευση αυτών των γλωσσών όλες τους εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από τα λατινικά μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. 

0 Comments:

Post a Comment

Be an App Tester.

📜 Discover Glyphscribe!

Explore the world of hieroglyphics with Glyphscribe, a simple keyboard app designed for educational fun. Be an early tester and help us bring ancient symbols to life!

Glyphscribe App - Click to View on Google Play

Click the image for the mobile app or choose a button below to start testing!

Test on Mobile Test on Desktop

FOLLOW ME

Search This Blog

Translate

Recent comments

Followit

Popular

Contact us.

Name

Email *

Message *