η καρχηδονιακή γλώσσα

Η καρχηδονιακή ήταν μια σημιτική γλώσσα που προήλθε από τη φοινικική.Μιλιόταν  κυρίως στην Καρχηδόνα,σημερινή Τυνησία και στα νησιά της δυτικής Μεσογείου από Καρχηδόνιους καθώς και Βερβέρους.Μας είναι γνωστή από επιγραφές,ανθρωπωνύμια και αναφορές σε Ρωμαίους συγγραφείς.

γνώσεις για αυτά
Σε κάποια έργα Ρωμαίων συγγραφέων,όπως στο Poenulus του Plautus αναφέρονται φράσεις στα καρχηδονιακά.Σήμερα εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον γι'αυτές και γίνονται γλωσσολογικές μελέτες και έρευνες.Σε αντίθεση με τις καρχηδονιακές επιγραφές που σημείωναν μόνο φωνήεντα,αυτές οι λιγοστές φράσεις σημειώνουν και τα φωνήεντα,γεγονός μεγάλης σημασίας για αναδημιουργία της καρχηδονιακής.

Ο τελευταίος μεγάλος Ρωμαίος ο ποιητής που φαίνεται ότι ήξερε καρχηδονιακά ήταν ο Αύγουστος από το Χίππο,ο οποίος έζησε εκατοντάδες χρόνια μετά την καταστροφή της Καρχηδόνας το 400 μ.Χ..Φαίνεται ότι η γλώσσα επιβίωνε ακόμη και τότε.

το καρχηδονιακό αλφάβητο
Χρονολογικά χωρίζεται σε δύο περιόδους το παλαιό που χρησιμοποιούταν μόνο σε μνημεία και το λεγόμενο νεοκαρχηδονιακό που πιο καλλιγραφικό και χρησιμοποιούταν και για άλλους σκοπούς.Προήλθε από το φοινικικό αλφάβητο.

ιστορία της Καρχηδόνας 
Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις η Καρχηδόνα ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από Φοίνικες αποίκους από την Τύρο,για αυτό και η αραμαϊκά η πόλη ονομαζόταν νέα Τύρος.Οι Καρχηδόνιοι ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός και ανταγωνιστής των Ρωμαίων με τους έκαναν τρεις πολέμους τους λεγόμενους και Καρχηδονιακούς μέχρι την κατάληψη και καταστροφή της Καρχηδόνας από αυτούς.

η καρχηδονιακή αυτοκρατορία στην μεγαλύτερη ακμή της

Ο Αννίβας,ο μεγαλύτερος στρατηγός των Καρχηδονίων,ξεκινώντας από τις καρχηδονιακές κτήσεις στην Ισπανία,προχώρησε κατά μήκος των ακτών,πέρασε τις Άλπεις με το στρατό του και τους ελέφαντές του και έφτασε μέχρι την βόρεια Ιταλία.Εκεί πέτυχε σημαντικές νίκες κατά των Ρωμαίων απειλώντας την ίδια τη Ρώμη.Τελικά ηττήθηκε από τον Ρωμαίο στρατηγό Σκίπιο τον Αφρικανό.

Στη μεγαλύτερη ακμή του το καρχηδονιακό βασίλειο εκτεινόταν σε ολόκληρη την βορειοδυτική ακτή της Αφρικής,τη Σαρδηνία,την Κορσική,την δυτική Σικελία,τις Βαλεαρίδες νήσους και τη νότια Ισπανία καθώς επίσης και στη Μάλτα όπως μαρτυρούν καρχηδονιακές επιγραφές.Η ανεύρεση αυτών των επιγραφών οδήγησε κάποιους γλωσσολόγους να υποστηρίξουν ότι στα σύγχρονα μαλτέζικα προέρχονται από τα καρχηδονιακά,κάτι που φυσικά δεν ισχύει αφού η μαλτέζικη προέρχεται από τα σικελοαραβικά,ενώ έχει πάρα πολλές ιταλικές λέξεις.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive