τουρκικές ρούνες

 Οι τουρκικές ρούνες  ήταν σύμβολα που χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον από τον 7ο μ.Χ. αιώνα από μια συνομοσπονδία τουρκικών φυλών,των Γκόκτουρκ ,για τη γραφή της αρχαίας τουρκικής γλώσσας.Ανακαλύφτηκαν το 19ο αιώνα από Ρώσους εξερευνητές στην πεδιάδα του Ορχόν στην κεντρική Μογγολία και ονομάστηκαν έτσι επειδή μοιάζουν εκπληκτικά στο σχήμα με γερμανικές ρούνες με τις οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση και η ομοιότητά τους οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι χρησιμοποιόταν το ίδιο υλικό για να γραφτούν,ξύλο και πέτρες.Επειδή αυτά τα υλικά είναι σκληρά χάραζαν πάνω τους με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ίσιες γραμμές.

το αλφάβητο Ορχόν στα τουρκικά
και μογγολικά (όρχον μπίτσιγκ)
Τα εκτενέστερα κείμενα γραμμένα σε τουρκικές ρούνες είναι δύο πέτρινες στήλες που εξυμνούν τον αυτοκράτορα των Γκόκτουρκ (Göktürk) και τον αδερφό του για τα κατορθώματά τους και την απελευθέρωση  από τους Κινέζους.Το κείμενο στήλες αυτές είναι αρκετά καλογραμμένο που δείχνει ότι η τουρκική γλώσσα στην περιοχή είχε ήδη φτάσει σε ανεπτυγμένο σημείο.Άλλες σύντομες επιγραφές έχουν βρεθεί σε όλη τη Μογγολία,στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας και γύρω από τον ποταμό Γιενισέι στη Σιβηρία.Υπάρχουν επίσης και κάποια σπάνια κείμενα χειρόγραφων ρουνών ,όπως αποσπάσματα από ένα βιβλίο μαγείας που βρέθηκαν  στο Κιργκιστάν.

Η ονομασία γκοκτουρκ θα πει 'ουράνιοι Τούρκοι' που σχετίζεται μάλλον με παγανιστικές πεποιθήσεις των αρχαίων Τούρκων.

Άλλες ονομασίες για τις τουρκικές ρούνες είναι αλφάβητο Ορχόν,ή αλφάβητο Ορχόν-Γιενισέι.

Γράφονταν συνήθως από δεξιά προς αριστερά,ή από πάνω προς τα κάτω.Η σειρά των γραμμάτων και η φορά τους υποδεικνύει ότι σαν πρότυπο χρησιμοποιήθηκε το Σογδιανό αλφάβητο το οποίο με τη σειρά του προήλθε από το αραμαϊκό.

τουρκικές ρούνες


Οι τουρκικές ρούνες υιοθετήθηκαν ακολούθως από την ουϊγουρική αυτοκρατορία και συνέχισαν να γράφονται μέχρι και τον 9ο μ.Χ. οπότε και αντικαταστάθηκαν από μια παραλλαγή του αραβικού αλφαβήτου για τη γραφή της ουιγουρικής γλώσσας,εξαιτίας της ισχυρής επιρροής του Ισλάμ στην περιοχή.




Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive