τουρκογενείς γλώσσες

Οι τουρκόφωνοι πληθυσμοί ανέκαθεν ήταν νομαδικοί και συνεχώς μετακινούνταν.  Αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων είναι σήμερα οι τουρκικές γλώσσες να μιλιούνται από τουρκικούς λαούς σε μια αχανή έκταση από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία,τη Μογγολία και την Κίνα.Είναι μια μεγάλη γλωσσική οικογένεια που χονδρικά χωρίζεται σε 5 υπομάδες με συνολικά 250 εκ ομιλητές.Η πιο ομιλούμενη από αυτές είναι τα τουρκικά της Τουρκίας με 70 εκατομμύρια ομιλητές.Η γραπτή ιστορία τους ξεκινάει με τις τουρκικές ρούνες που κατέγραφαν την αρχαία τουρκική γλώσσα στην κεντρική Μογγολία όπου πιθανώς τοποθετείται και η αρχική κοιτίδα των Τούρκων.

εξάπλωση των  τουρκικών γλωσσών

Διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες,τις εξής:
(τουρκικά,αζέρικα,γκαγκαούζικα-τουρκμένικα,τουρκικά του Χορασάν-άφσαρ και τουρκικά του Ιράν)

Χαρακτηριστικά όπως η φωνηεντική αρμονία,η συγκολλητικότητα και η έλλειψη γένους είναι κοινά σε όλες.Αυτά εμφάνιζονται και σε άλλες ασιατικές γλώσσες όπως τα μογγολικά και τα κορεάτικα.

Οι τουρκικές γλώσσες κατά τις μεγάλες μετακινήσεις των τουρκόφωνων νομάδων επηρρέασαν πολλές και μεγάλες γλώσσες όπως τα περσικά,τα ρώσικα,λιγότερο τα αραβικά και φυσικά και τα ελληνικά,κυρίως στο λεξιλόγιο.
Share:

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive