Ποιά είναι η σχέση των σουηδικών με τα γερμανικά;Τα σουηδικά και τα γερμανικά είναι συγγενικές,γερμανογενείς γλώσσες που ανήκουν στον γερμανικό κλάδο της μεγάλης ινδοευρωπαΐκής γλωσσικής οικογένειας.Και οι δύο προήλθαν από μια κοινή πρωτογερμανική γλώσσα.

Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι τα σουηδικά ανήκουν μαζί με δανέζικα και τα νορβηγικά στον βόρειο κλάδο των γερμανικών γλωσσών ενώ τα γερμανικά ανήκουν στον δυτικό κλάδο,μαζί με τα ολλανδικά και τα αγγλικά.

Εξαιτίας της κοινής καταγωγής τους μοιράζονται ένα μεγάλο αριθμό λέξεων και έχουν πολλά κοινά γραμματικά στοιχεία.Όμως οι διαφορές τους στη φωνολογία,τη γραμματική και το λεξιλόγιο είναι και αρκετά μεγάλες ώστε ένας Σουηδός να μην είναι σε θέση να καταλάβει έναν Γερμανό και το αντίστροφο.Ο Σουηδός μπορεί όμως να καταλάβει με σχετική ευκολία έναν Δανό ή Νορβηγό,ενώ ο Γερμανός έναν Ολλανδό.Τα αγγλικά αν και ανήκουν στον δυτικό γερμανικό κλάδο έχουν μεγάλες διαφορές από τα γερμανικά πιθανώς εξαιτίας της επιρροής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της λατινικής γλώσσας.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της γραμματικής που κάνει τα σουηδικά να ξεχωρίζουν από τα γερμανικά είναι το άρθρο κολλημένο στο τέλος της λέξης,π.χ.stolen (στόλεν)-η καρέκλα.Αυτό θυμίζει τα αλβανικά,τα ρουμανικά και τα βουλγάρικα.Αντίθετα στα γερμανικά το άρθρο μπαίνει πριν από τη λέξη ,π.χ. der Stuhl (ντέα στούλ)-η καρέκλα.Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive