Τί σημαίνει η λέξη Nokia;

η πόλη Νοκια στη Φιλανδία

Όλοι μας έχουμε ή τουλάχιστον είχαμε στην κατοχή μας ένα κινητό Νοκια.Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ από που προέρχεται  η λέξη Νοκια;

Νοκια ,ονομάζεται μια πόλη στη Φιλανδία στην οποία ιδρύθηκε και η ομώνυμη εταιρία κινητής τηλεφωνίας το 1865 που αρχικά ήταν  μύλος που έφτιαχνε πολτό για χαρτί.

Η προέλευση της λέξης "Nokia" είναι μάλλον αδιευκρίνιστη και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή της. Στη σύγχρονη φινλανδική γλώσσα  noki είναι η αιθάλη  και  nokia ο πληθυντικός της, αν και αυτή η μορφή της λέξης είναι σπάνια. Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται  από την αρχαϊκή φινλανδική λέξη nois (πλ nokia) ή nokinäätä που σημαίνει ένα είδος μαύρου κουναβιού ,η ζιμπελίνα.Μετά την εξαφάνιση των ζιμπελίνων  στη Φιλανδία από το κυνήγι, η λέξη αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται για  κάθε σκούρο  γουνοφόρο ζώο, όπως τα σύγχρονα κουνάβια, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή μέχρι και σήμερα.Το μαυροκούναβο υπάρχει και στο σήμα της πόλης Nokia. Ωστόσο, αργότερα η έρευνα έδειξε ότι ίσως οι ζιμπελίνες  δεν  κατοικήσαν ποτέ στη Φινλανδία και η λέξη  nois μπορεί στην  πραγματικότητα να αναφέρεται σε κάστορα .

μία ζιμπελίνα

το σήμα της πόλης Νόκια

Share:

No comments:

Post a Comment

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive