Trip to a Dutch village (Amsterdam)

Σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας ,εκτός από τις τουλίπες,είναι οι παγκοσμίου φήμης ανεμόμυλοι.Χάρη σ’αυτούς η χώρα έγινε βιομηχανική δύναμη πριν από 500 χρόνια!

Γραφικό χωριό με ανεμόμυλους είναι το Φόλενταμ (Volendam) ,κλασικός προορισμός από κάθε τουριστικό γραφείο στο Άμστερνταμ.Στο κέντρο της πόλης ,απέναντι από τον κεντρικό σταθμό λειτουργεί πλήθος τουριστικών γραφείων.Όλα προσφέρουν το ίδιο πρόγραμμα,ένα κόκκινο φυλλάδιο,με ακριβώς την ίδια τιμή.Επιλέξτε ένα γραφείο,οποιοδήποτε.Οι ανεμόμυλοι εκτός από το άλεσμα χρησιμοποιήθηκαν και για την κοπή ξύλου μετά την προσαρμογή πριονιών σ’αυτούς.Έτσι μειώθηκε ο χρόνος κατασκευής ενός πλοίου από μερικούς μήνες σε μόλις τρεις εβδομάδες.Χάρη σ’αυτή την καινοτομία η Ολλανδία αναδείχτηκε σε παγκόσμια αποικιοκρατική δύναμη.

Λίγο πιο πέρα,λοιπόν, από τον κεντρικό σταθμό,επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε το σύντομο ταξίδι για το χωριό,λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.Όπως παρατήρησα και μας εξήγησαν κιόλας στη συνέχεια η πόλη τελειώνει και η εξοχή αρχίζει απότομα.Αυτό οφείλεται στο ότι η Ολλανδία δεν έχει πολλή διαθέσιμη γη,παντού νερό, και δεν αφήνεται σπιθαμή της ανεκμετάλλευτη.Η Ολλανδία έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στην Ευρώπη.


Φτάνοντας εκεί ,ο καιρός ήταν βροχερός και φύσαγε.Συνεχίσαμε πεζοί από το σημείο αποβιβασμόυ μέχρι το χωριό.Εκεί βρίσκονται συνεχώς γκρουπ τουριστών,και γι’αυτό οι κάτοικοι δεν έχουν πολλή ησυχία και πρέπει να το διατηρούν πάντα καθαρό,όπως μας εξήγησε η οδηγός.
Η εκδρομή περιλαμβάνει περπάτημα στα στενά του χωριού μέχρι τον ανεμόμυλο.Μέσα μπορεί να δείτε τις μυλόπετρες να περιστρέφονται.Εκεί λειτουργεί και κατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε κάποια μικρά σουβενίρ.


Συνεχίσαμε με επίσκεψη σε τυροκομείο της περιοχής όπου φτιάχνεται ποικιλία ολλανδικών τυριών.Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση από μια κυρία του καταστήματος ντυμένη με παραδοσιακή ολλανδική φορεσιά.Εξήγησε ότι κατά την παρασκευή των τυριών μένει ένα υγρό ,το οποίο ‘κάνει καλό στο δέρμα και πίνει κάθε μέρα’–μας ρώτησε πόσο χρονών νομίζουμε ότι είναι.Η απάντηση άφησε πολλούς άφωνους:74 είπε ενώ έδειχνε 55.Βέβαια εγώ δεν άντεξα και πριν φύγω από το μαγαζί τη ρώτησα στα αγγλικά: Are you really 74?,και εκείνη απάντησε χαμογελώντας ‘No’.Το περίμενα δηλαδή,ότι μας δούλευε.

Τέλος πάντων,μετά την παρουσίαση ανεβήκαμε ξανά στο ισόγειο ,με το κατάστημα τυριών ,όπου μπορούσες να αγοράσεις το τυρί της επιλογής σου.Μην φανταστείτε,δεν το αγόραζες στα τυφλά.Μέσα σε πιατάκια υπήρχαν τριμμένα κομματάκια που μπορούσες να γευτείς πριν αγοράσεις. Η τιμή και η σκληρότητα του τυριού αυξάνεται ανάλογα με την παλαιότητα.Πήρα το παλιότερο και καλύτερο :ένα συσκευασμένο κομμάτι σε καφέ χαρτί,που σημαίνει ότι είναι τριών ετών,καθότι …τυροφάγος.

Ακολούθησε ,ξενάγηση σε εργαστήριο κατασκευής των γνωστών ξύλινων παπουτσιών.Εκεί μας έγινε ζωντανή επίδειξη κατασκευής ενός ζευγαριού ,από τον μάστορα.Μετά την επίδειξη μας έδειξε κάποια έτοιμα παπούτσια σε διάφορα νούμερα ,τα οποία μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει και να αποφασίσει να αγοράσει ένα ζευγάρι,με ζωγραφιές ή σκέτα.

Τα ξύλινα παπούτσια είναι ιδανικά για το περπάτημα στο μονίμως νωτισμένο έδαφος της Ολλανδίας.Τα φορούν με μάλλινες κάλτσες για ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.
Ο μάστορας μας διηγήθηκε και μια μικρή ενδιαφέρουσα ιστοριούλα:στο παρελθόν όταν ένας νεός του χωριού ήθελε να παντρευτεί μια κοπέλα,έφτιαχνε ένα όμορφο ζευγάρι παπούτσια και το άφηνε έξω από την πόρτα της.Την άλλη μέρα ξαναπερνούσε από εκεί και αν τα παπούτσια έλειπαν ,τότε αυτό σήμαινε ότι η πρότασή του ,είχε γίνει δεκτή!Αν όχι ,την είχε πατήσει.Χαρακτηριστικό ήταν και το ζευγάρι με τα ξύλινα παπούτσια του πειρατή.Τα παπούτσια αυτά είχαν το τακούνι μπροστά για έναν λόγο:να νομίζουν οι αστυνομικές αρχές ότι οι πειρατές περπάτησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση!

Η εκδρομούλα τελειώνει στο δρόμο δίπλα στην παραλία,όπου υπάρχουν διάφορα φαγάδικα με κύριο πιάτο τα ψάρια με τηγανιτές πατάτες ,τα γνωστά fish and chips που έχουν και οι Άγγλοι.

Πολύ καλή εμπειρία σε ένα γραφικό ,αντιπροσωπευτικό ολλανδικό χωριό.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive