Παραγλωσσολογία: Το αλβανικό επίθετο i lir (ελεύθερος) και οι Ιλλυριοί.

Μια συζήτηση που είχα πρόσφατα στη σελίδα μας στο φβ μου δίνει την αφορμή να πώ δύο λόγια για τα κριτήρια και τα επιχειρήματα που βασίζεται η παραφιλολογία,  παραεθνολογία, παραγλωσσολογία, όπως θέλετε πείτε την.

Το θέμα ήταν η ιλλυρική γλώσσα και τα λιγοστά ,μετρημένα στα δάχτυλα στοιχεία, που υπάρχουν για την δήθεν προέλευση της αλβανικής από την ιλλυρική.Το 'ατράνταχτο' επιχείρημα του συνομιλητή ήταν ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το επίθετο i lir ,που θα πει ελεύθερος στα αλβανικά.Κατά το συλλογισμό του i lir (ελεύθερος) στα αλβανικά εξού και Ιλλυριός.Άρα η αλβανική και κατ'επέκταση οι Αλβανοί είναι απόγονοι Ιλλυριών.

Από μία μόνο λέξη δηλαδή,που τυχαίνει να ακούγεται το ίδιο με μια άλλη, βγάζουμε όλη την προέλευση μιας γλώσσας και τη γενεολογία ενός λαού.

Το επιχείρημα απορρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα από οποιονδήποτε έχει έστω και στοιχειώδεις γνώσεις αλβανικής και μπορεί αμέσως να δει το πόσο επιφανειακός είναι αυτός ο ισχυρισμός.

Στα αλβανικά όλα τα επίθετα παίρνουν μπροστά ένα μόριο ,τα αρσενικά το i και τα θηλυκά το e.Μετά το μόριο ακολουθεί η ρίζα του επιθέτου.Οπότε έχουμε για τα αρσενικά i madh (μεγάλος),i bardh (άσπρος),i vogel (μικρος) και i lir (ελεύθερος).Τα θηλυκά e madhe (μεγάλη),e bardhe (άσπρη),e vogel (μικρή) και e lire (ελεύθερη).

Η ρίζα του επιθέτου δηλαδή δεν είναι ιλίρ (i lir) αλλά i lirë >lirë.To i είναι μόριο που παίρνουν όλα τα αρσενικά επίθετα στα αλβανικά.

Η λέξη lirë ε από το λατινικό liber -ελεύθερος.Στα αλβανικά είχαν εισχωρήσει από την αρχαιότητα ήδη,δεκάδες χιλιάδες,για να μην πω εκατοντάδες, λατινικές λέξεις.

Καμία σχέση λοιπόν το ιλίρ με τους Ιλλυρίους γιατί απλούστα η λέξη δεν είναι ιλίρ αλλά λιρ.

Με αυτό τον τρόπο δουλεύουν όλες αυτές οι θεωρίες.Βασίζονται σε τελείως επιφανειακά επιχειρήματα και απευθύνονται και βρίσκουν απήχηση σε αυτούς που δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις γνώσεις του θέματος.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive