Πάπυρος με αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ [εικόνα] Πηγή: Πάπυρος με αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ [εικόνα]

Η... μάγισσα Κυρίλλα επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων, μεταξύ των οποίων του Ερμή, της Περσεφόνης, του Πλούτωνα και της Εκάτης και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις
Έναν πάπυρο ηλικίας περίπου 1.700 ετών με μια αρχαία ελληνική... κατάρα βρήκαν αρχαιολόγοι σε μία παλιά Ρωμαϊκή κατοικία.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα πάρκινγκ στην περιοχή Τζιβάτι, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον πάπυρο στον οποίο μία... μάγισσα, η Κυρίλλα, επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων, μεταξύ των οποίων του Ερμή, της Περσεφόνης, του Πλούτωνα και της Εκάτης και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις, πιθανότατα για μία δικαστική υπόθεση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Discovery News.com, η Κυρίλλα ζητάει από τους θεούς να εξασφαλίσουν ότι ο Λένις δε θα μπορέσει ποτέ να πει ή να κάνει κάτι εναντίον της και μόνο θα υπακούει πιστά στις εντολές της.

«Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Λένις», αναγράφεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του κειμένου.



Σύμφωνα με τον  καθηγητή Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, η Κυρίλλα συνδυάζει στοιχεία της από τέσσερις θρησκείες αφού επικαλείται τέσσερις Έλληνες θεούς, έναν Βαβυλώνιο τον Ερέσιγκαλ και την  Αμπρασάχ, μια θεότητα των Γνωστικών, μιας θρησκείας που συνδέεται με τον πρώιμο Χριστιανισμό. Μάλιστα, το κείμενο περιέχει και λέξεις όπως «Iaoth» που έχουν εβραϊκή-Ιουδαϊκή προέλευση».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κυρίλλα και ο αποδέκτης της κατάρας ήταν πιθανότητα Ρωμαίοι της μεσαίας ή της ανώτερης αστικής τάξης, οι οποίοι βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος με την κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο και είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις.






πηγή
Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive