Νέα γλώσσα ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Η μόλις λίγων δεκαετιών νέα γλώσσα ονομάζεται Warlpiri rampakuWalrpiri rampaku ή αλλιώς Light walpiri και εντοπίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Νότιας Αυστραλίας, το Lajamanu, από την γλωσσολόγο του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Carmel OʼShannessy.

Το χωριό αυτό, δημιουργήθηκε από....την κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να βρεθεί ένας νέος χώρος που θα αποτελούσε τον νέο τόπο διαμονής μιας μικρής μερίδας ανθρώπων προς αποφυγήν του υπερπληθυσμού της πόλης Yuendumu, αναγκάζοντας έτσι περίπου 550 ανθρώπους να μετοικήσουν σε αυτό.Το Lajamanu, βρίσκεται 547 χλμ, μακριά από την πληρέστερη πόλη.

Η γλωσσολόγος μελετούσε την γλώσσα επικοινωνίας των κατοίκων του χωριού, για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ανήκει σε κάποια διάλεκτο αλλά είναι μια νέα γλώσσα με αποκλειστικά δικούς της γραμματικούς κανόνες.Μάλιστα από τους 700 κατοίκους του χωριού, οι 350 μιλούν την γλώσσα αυτή ως μητρική τους.
Σύμφωνα με την OʼShannessy, αυτή η νέα γλώσσα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του συνδυασμού τριών διαφορετικών διαλέκτων των Αβοριγινών που μιλούσαν οι κάτοικοι του χωριού και σχηματίστηκε από τις μητέρες κατά την προσπάθειά τους να μάθουν τα μωρά τους να επικοινωνούν με τις πρώτες τους λέξεις χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο απλό λεξιλόγιο.

Τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας, έδωσαν νέα διάσταση στην γλώσσα αυτή, εμπλουτίζοντάς την και δημιουργώντας τους δικούς τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.Έτσι, την γλώσσα αυτή την γνωρίζει και την κατανοεί μόνο η νέα γενιά.

Η δημιουργία της Walrpiri rampaku θεωρείται παράδοξη καθώς παρά την χρήση τριών διαφορετικών γλωσσών από τους κατοίκους του Lajamanu υπήρχε ήδη μια κοινή γλώσσα την οποία γνώριζαν όλοι και μπορούσαν να χρησιμοποιούν μεταξύ τους.

Το συναρπαστικό στην γλωσσική αυτή ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε στοιχεία για την γέννηση και την εξέλιξη μιας γλώσσας!
Αλεξία Ζαραδούκα

Σου άρεσε η ανάρτηση; Κάνε like στο facebook.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive