Πιράχα,μια απομονωμένη γλώσσα του Αμαζονίου.

Στις ζούγκλες του Αμαζονίου στη Βραζιλία κατά μήκος του παραπόταμου Μαϊτσί ζει ο λαός των Πιράχα, μια απομονωμένη ινδιάνικη ομάδα που αποτελείται από μόλις 420 άτομα.Οι Πιράχα ονομάζουν τον εαυτό τους Χιταϊτίχι και μιλούν την ομώνυμη γλώσσα Πιράχα.


Η Πιράχα είναι η μοναδική απόγονος της γλώσσας Μούρα.Ο λαός των Μούρα κατά το πλείστον υιοθέτησε την πορτογαλική γλώσσα.Παρ'ότί ο αριθμός ομιλητών της Πιράχα είναι πολύ μικρός ,δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης.Αντίθετα είναι πολύ ζωντανή μεταξύ των ομιλητών της ,οι οποίοι είναι μονόγλωσσοι.

Πρόκειται για απομονωμένη γλώσσα που συνεχίζει να προκαλεί πολλές διαμάχες για τα χαρακτηριστικά της,μερικά από τα οποία είναι πράγματι εκπληκτικά:

  • είναι μεταξύ των γλωσσών με τα λιγότερα φωνήματα στον κόσμο
  • δεν έχει ονομασίες για χωριστά χρώματα.Λένε μόνο ανοιχτό και σκούρο,αλλά αυτό αμφισβητείται από κάποιους γλωσσολόγους.
  • η γλώσσα μπορεί να μιληθεί σφυριχτά και τραγουδιστά!Οι μητέρες μαθαίνουν στα παιδιά τους τη γλώσσα τραγουδώντας τους
  • όλες οι προσωπικές αντωνυμίες (εγώ,εσύ,αυτός,αυτή κτλ) είναι δανεισμένες από άλλη γλώσσα,την Τούπι!Δεν είναι γνωστό τί χρησιμοποιούσαν οι Πιράχα πριν τις δανειστούν. 

Η γλώσσα γράφεται από τους γλωσσολόγους στο λατινικό αλφάβητο.

δείγμα λεξιλογίου Πιράχα

bahoigatoi -γουρούνι
kagihi-σφήκα
poogaihiai-μπανάνα
xaogii-ξένη γυναίκα
xibogi-γάλα
xogiai-μεγάλος
Σου άρεσε η ανάρτηση; Κάνε like στο facebook.
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive