Το αιγυπτιακό πρ,το λουβικό πάρνα και ο Παρνασσός.

Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών των λέξεων;
'πρ' το σπίτι στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά
Η λέξη σπίτι στην αρχαία αιγυπτιακή,μια αφροασιατική γλώσσα γραφόταν ως «pr». Αυτό μου φαίνεται ως μια παράξενη σύμπτωση μιας και ηχητικά παρόμοιες λέξεις με την ίδια έννοια υπάρχουν σε άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες του Αιγαίου και της Μικρασίας.

Στη λουβική έχουμε τη λέξη πάρνα που επίσης σημαίνει σπίτι.Στα χεττιτικά οι λέξεις παρν- και πιρ- κι αυτές αποδίδουν το σπίτι.

Επιπλέον,υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι η ονομασία του Παρνασσού στη Στερεά Ελλάδα  προέρχεται από το λουβικό πάρνα και σημαίνει Οίκος των Θεών.

Σημειώστε ότι από τη λέξη πρ που στα αρχαία αιγυπτιακά θα πει 'οίκος,σπίτι'  προήλθε η λέξη φαραώ.

Θα μπορούσαν όλες αυτές οι λέξεις ,παρνα,παρν και πρι,να έχουν καταγωνγή από την αιγυπτιακή πρ;Ή μήπως το αντιστρόφο;Επίσης  υπάρχει η πιθανότητα  μιας κοινής ρίζας από άγνωστη προ-ελληνική γλώσσα του Αιγαιακού χώρου.

Διαβάστε επίσης
προελληνικές γλώσσες και τοπωνύμια

Σου άρεσε η ανάρτηση; Κάνε like στο facebook.
Share:

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Blog Archive

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

email submit

Learn languages by email!

learn German

Enter your email address:


learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive