Τα δωρικά της Σκωτίας

Τα σκώτς είναι μία από τις τρεις ντόπιες γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στη Σκωτία ,κυρίως στις πεδινές περιοχές της αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία.Οι άλλες δύο ντοπιολαλιές είναι τα αγγλικά και τα γαελικά σκωτσέζικα.Τα σκώτς είναι γνωστά και ώς δωρικά.σκώτς και σκωτσέζικα
Δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα κανονικά σκωτσέζικα τα οποία είναι γνωστά ως γαελικά σκωτσέζικα, Scottish Gaelic στα αγγλικά.Τα γαελικά σκωτσέζικα είναι μια κελτική γλώσσα που μιλιέται σήμερα μόνο στα υψίπεδα της Σκωτίας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.Αντίθετα τα σκωτς (Scots) μιλιούνται στις πεδιάδες της Νότιας Σκωτίας και στη Βόρεια Ιρλανδία με τις διάφορες τοπικές παραλλαγές τους και είναι μια γλώσσα πολύ κοντινή στα αγγλικά.Από άλλους δεν θεωρείται καν γλώσσα αλλά αποκλίνουσα διάλεκτος των αγγλικών.

διάλεκτοι
Στη Βρεττανία πολλές φορές αντί για τον όρο σκώτς χρησιμοποιείται ο όρος δωρικά (Doric) ή Lallans καθώς και κάποιοι άλλοι όροι όπως ‘Buchan’, ‘Dundonian’, ‘Glesca’ ή ‘Shetland’ ανάλογα την ντόπια διάλεκτο.Οπότε αν πάτε στην Αγγλία και ακούσετε για τα δωρικά-ντόρικ να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για τα δικά μας τα δωρικά αλλά για τη γλώσσα σκώτς.

Στα υψίπεδα της Σκωτίας μιλιούνται τα γαελικά σκωτσέζικα ενώ στα πεδινά τα σκώτς.

ιστορία των σκώτς
Προήλθε από τη γλώσσα του λαού των Άγγλων που εισέβαλε στο νησί το 600 μ.Χ. Αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την αδερφή της γλώσσα ,τα αγγλικά και κάποτε ήταν η επίσημη γλώσσα ολόκληρης της Σκωτίας και μιλιόταν από τους Σκωτσέζους βασιλιάδες και την άρχουσα τάξη.

Η γλώσσα στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση.Ο Βρετανός ποιητής Robert Burns είχε γράψει πολλά έργα στα σκώτς.Αργότερα τα σκώτς αντιμετώπισαν τον αποκλεισμό και την απαγόρευση από τις αγγλικές αρχές αλλά παρ'όλα αυτά σήμερα βρίσκονται σε πολύ κατάσταση και μιλιούνται από νέους και γέρους,σε πόλεις και χωριά.


Το να μιλάς σκώτς είναι διαφορετικό από το να μιλάς  αγγλικά με σκωτσέζικη προφορά ,αφού όπως είπαμε τα σκώτς είναι άλλη γλώσσα για τους Άγγλους.

Ακούστε το παρακάτω δελτίο καιρού στα δωρικά σκώτς που μιλιούνται στη βορειοδυτική Σκωτία για να πάρετε μια γεύση από τη γλώσσα.Είναι αρκετά περίεργη και σε σχέση με τα αγγλικά και θα σας φανεί ξένη γλώσσα.

Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive