Η αυτοκρατορική Γερμανία (Deutsches Kaiserreich )

des Deutches Reich -ντες ντόιτσες γάιχ-το γερμανικό βασίλειο
Η Γερμανική Αυτοκρατορία (Deutsches Kaiserreich -Ντόιτσες Κάιζε-γάιχ στα γερμανικά ) ήταν ένα βραχύβιο γερμανικό κράτος που διήρκεσε από το 1871 μέχρι τη διάλυσή του,το 1918 ,αμέσως μετά την ήττα της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την παραίτηση του Otto von Bismarck.Στην εποχή του ονομαζόταν
des Deutches Reich (ντες ντόιτσες γάιχ-το γερμανικό βασίλειο).

Reich (γάιχ) στα γερμανικά θα πει βασίλειο,αυτοκρατορία ,έθνος αλλά και το γερμανικό κράτος ιδίως κατά τη ναζιστική περίοδο.

Η ανακύρηξη του Wilhelm I ως γερμανού Αυτοκράτορα σηματοδότησε την ίδρυση της αυτοκρατορίας η οποία περιελάμβανε τις γερμανικές περιοχές πλήν της Αυστρίας και των νότιων περιοχών,επίσης τα γερμανόφωνα εδάφη στην σημερινή Πολωνία και σ'αυτή ενσωματώθηκε και το βασίλειο της Πρωσσίας στην άλλοτε γερμανόφωνη περιοχή του σημερινού ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ βόρεια της Πολωνίας.

Σαν επακόλουθο μετά τη λήξη των Ναπολεωνικών Πολέμων με απόφαση του συνεδρίου της Βιέννης το 1815 δημιουργήθηκε η γερμανική συνομοσπονδία ,προκάτοχος της γερμανικής αυτοκρατορίας.

Η Πρωσσία,κομμάτι της αυτοκρατορίας,αν και αποτελούσε το μεγαλύτερο εδαφικό μέρος και είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό είχε δευτερεύοντα ρόλο.Ο πρωσσικής καταγωγής αυτοκράτορας Otto von Bismarck με τη Realpolitik του οραματιζόταν συντριβή της Αυστρίας ενσωμάτωση όλων των γερμανικών περιοχών σε μία αυτοκρατορία υπό πρωσσική ηγεμονία.Κυριότεροι εχθροί της που την περιστοίχιζαν ήταν η Γαλλία,η Αυστρία και η αυτοκρατορική Ρωσία.


Η γερμανική αυτοκρατορία μετά την ίδρυσή άρχισε αμέσως να υπερεξοπλίζεται και ξεκίνησε μια σειρά επεκτατικών πολέμων κατά της Αγγλίας και της Γαλλίας με μια σκόπο να στραγγαλίσει τον αγγλικό στόλο και να καταλάβει το Παρίσι.


Οι πολεμικές προσπάθειες της αυτοκρατορίας τελικά απέτυχαν και η είσοδος στον πόλεμο των ΗΠΑ έφερε τελικά το τέλος του πολέμου και τη διάλυση της αυτοκρατορίας που ακολούθησε μετά την παραίτηση του Otto von Bismarck το 1918.

Τη διαλυμένη γερμανική αυτοκρατορία διαδέχτηκε η ομοσπονδιακή γερμανία με την παραίτηση όλων των κληρονομικών δικαιωμάτων τους από τους ευγενείς.

Στα περίπου 50 χρόνια της ύπαρξής της η Γερμανική Αυτοκρατορία αναδείχτηκε σε έναν βιομηχανικό,τεχνολογικό αλλά και επιστημονικό γίγαντα.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή την περίοδο κέρδισε περισσότερα βραβεία Νόμπελ από ότι η Γαλλία,η Αγγλία,η Ρωσία και οι ΗΠΑ μαζί.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive