Οι όροι Αλβανία και Αλβανοί

Οι όροι Αλβανοί και Αλβανία είναι εξώνυμα. Οι Αλβανοί αποκαλούν τους εαυτούς τους Shqiptar (σιπτάρ),τη γλώσσα τους shqip (σιπ) και τη χώρα τους Shqiperia (σιπρία). Αυτές οι λέξεις πιθανόν προέρχεται από το επίρρημα shqip «σαφώς» με βάση τη λατινική excipere (απ 'όπου shqipoj «μιλώ καθαρά»), αν και υπάρχουν εναλλακτικές εξηγήσεις.

Κατά μία άλλη εκδοχή οι λέξεις shqip και Shqiptar προέρχονται από το shqiponjë , αετός καθώς στα ψηλά βουνά της Αλβανίας υπάρχουν πολλοί αετοί.Η εξήγηση  αυτή είναι περισσότερο δημοφιλής στην Αλβανία.

Σε όλες τις άλλες γλώσσες, χρησιμοποιείται μια μορφή του προγενέστερου Alban ή Arban (η διαφορά πιο πιθανώς οφείλεται σε μια διαδικασία ροτακισμού στα ελληνικά). Στις περισσότερες άλλες γλώσσες,χρησιμοποιείται μια μορφή με την ίδια προέλευση, όπως στα αγγλικά Albanian,ιταλικά Albanese, σερβικά Albanac,γερμανικά Albaner. Στην τουρκική, οι Αλβανοί που ονομάζονται Arnavut (αρναβούτ) που προέρχεται κατά κάποιο τρόπο από το arvan.

Η λέξη αυτή μάλλον προέρχεται από το λατινικό Alba που στα λατινικά θα πει ανατολή ή άσπρη ,από τις άσπρες φορεσιές που φορούσαν οι κάτοικοι της περιοχή κατά μία εκδοχή.

η αρχαία Αλβανία του Καυκάσου
ως υποτελές κράτος στους Ρωμαίους
Οι όροι Αλβανία και Αλβανία συναντώνται και σε μια περιοχή του Καυκάσου η οποία αναφέρεται σε αρχαία κείμενα ως Αλβανία και η γλώσσα που μιλιόταν εκεί ως Αλβανική Μια ύγχρονη απόγονος της αρχαίας καυκασιανής αλβανική ομιλείται στο Udi στο Αζερμπαϊτζάν και είναι μέλος μιας γλωσσικής οικογένειας χωρίς επιβεβαιωμένες συνδέσεις με την ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια).Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να συνδέσουν την Αλβανία του Καυκάσου με την Αλβανία των Βαλκανίων,αλλά όλες είναι ακραίες και οι δύο Αλβανίες δεν φαίνεται να συνδέονται.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive