η ισπανική,μια παγκόσμια γλώσσα

Η ισπανική είναι μια πολύ σημαντική γλώσσα του κόσμου όσον αφορά τον αριθμό ομιλητών,την εξάπλωσή της στην Υφήλιο,την θέση της σήμερα καθώς και τις προοπτικές της για το μέλλον.Ο συνολικός αριθμός των ισπανόφωνων φτάνει τα 500 εκατομμύρια και εκτείνεται σε πέντε ηπείρους!



η ισπανοφωνία στον κόσμο

Αμερική
Οι περισσότεροι ισπανόφωνοι βρίσκονται στην Αμερική ,την λεγόμενη στα ισπανικά και Ισπανοαμερική.Το Μεξικό είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό ισπανοφώνων , ερίπου 100 εκατομμύρια.Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 50 εκατομμύρια σε ένα σύνολο πληθυσμού 300 εκατομμυρίων.

στις ΗΠΑ
ποσοστά ισπανόφωνων στις πολιτείες των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι μια ειδική περίπτωση στον ισπανόφωνο κόσμο ,όπου τα ισπανικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος όχι μόνο στις νότιες πολιτείες,που παλιότερα αποτελούσαν μέρος του Μεξικού,αλλά και παντού στη χώρα.Ακόμη και στην Αλάσκα.Εξαιτίας αυτής της άνθισης και της ευρείας χρήσης της ισπανικής,έχουν εκφραστεί φόβοι ότι τα αγγλικά κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από τα ισπανικά.Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό από πολλούς ,κυριώς βρετανικής και γερμανικής καταγωγής,οποίοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ως αγγλόφωνη χώρα και πρέπει να διατηρηθεί ο αγγλόφωνος χαρακτήρας τους.Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η ισπανική είναι μια πολύ όμορφη και καλλιεργημένη γλώσσα που ευχαρίστως θα την δέχονταν οι Αμερικάνοι.

Λατινική Αμερική
Στη Λατινική Αμερική τα ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα 21 χωρών,όπως η Βολιβία,η Βενεζουέλα,η Αργεντινή,ο Ισημερινός,η Χιλή,η Κολομβία και άλλες.Το Μπουένος Άιρες,η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στον κόσμο ισπανόφωνη πόλη.Ακόμη και στην πορτογαλόφωνη Βραζιλία η εκμάθηση των ισπανικών γνωρίζει τεράστια άνθιση και είναι η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα.

Τα ισπανικά της Χιλής.



Ασία,Ωκεανία και Αφρική
Στην Ασία τα ισπανικά μιλιούνται σε πρώην ισπανικές αποικίες,όπως διάφορα νησιά της Μικρονησία ,όπου υπάρχουν γηγενείς ισπανόφωνοι ομιλητές καθώς και οι Φιλιππίνες που κάποτε τελούσαν υπό ισπανική διοίκηση. Ο αριθμός των Ισπανόφωνων στην Αυστραλία αριθμεί περίπου στο μισό εκαττομύριο και 50 χιλιάδες στη Νέα Ζηλανδία.Ενώ στην Αφρική η εξάπλωσή τους είναι περιορισμένη,κυρίως στο Βόρειο Μαρόκο και στην Ισημερινή Γουϊνέα που είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που έχει επίσημη γλώσσα τα ισπανικά.

Η τεράστια αυτή εξάπλωση των ισπανικών ξεκίνησε και κορυφώθηκε κατά την εποχή της αποικιοκρατίας,όταν ένα τεράστιο μέρος της Αμερικανικής Ηπείρου και όχι μόνο, ζούσε και πέθαινε κάτω από το στέμα των Ισπανών βασιλέων.

η ισπανοφωνία στο κόσμο


κοιτίδα και διάλεκτοι
Κοιτίδα των ισπανικών είναι φυσικά η Ισπανία στην Ιβηρική Χερσόνησο με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμυρίων και επίσημη διάλεκτο την καστιλλιανική (καστεγιάνο) από την περιοχή του βασιλείου της Καστίλλης το οποίο και ολοκλήρωσε τη ρεκονκίστα,την ανακατάλυψη,δηλαδή,της χερσονήσου από τους Άραβες.Ο όρος καστεγιάνο είναι ευρέως διαδεδομένος και στην Αμερική αφού οι περισσότεροι άποικοι προέρχονταν από την Καστίλλη.Παράλληλα ή αντί του καστεγιάνο, χρησιμοποιείται και ο όρος εσπανιόλ για διαλέκτους που προήλθαν κυρίως από άλλες περιοχές.

ισπανικά της Κούβας


Φφφ

Γενικά υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα ισπανικά αποτελούν ενιαία γλώσσα,αλλά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.Η ισπανική χωρίζεται σε πολλές τοπικές διαλέκτους κάθε μία από τις οποίες έχει δεχτεί επιδράσεις,κυρίως στο λεξιλόγιο από ντόπιες γλώσσες.Η πολυμορφία αυτή και οι τοπικές διαφορές σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να εμποδίζεται η επικοινωνία και να μιλάμε για διαφορετικές γλώσσες.Αντίθετα οι ισπανικές διάλεκτοι είναι αρκετά κοντά η μία στην άλλη σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης ,όπου αυτές μιλιούνται.

Επιρροές από άλλες γλώσσες
Η ισπανική έχει δεχτεί επιρροές από πολλές γλώσσες σε διάφορες χρονικές περιόδους.Η βασκική γλώσσα η οποία μιλιόταν στην χερσόνησο και πριν την άφιξη των λατινικών έχει αρκετές επιδράσεις στην ισπανική τόσο στο λεξιλόγιο όσο και στην φωνολογία.Το σύστημα φωνηέντων της ισπανικής πιστεύεται ότι προήλθε από τα βάσκικα.Φωνολογικά,κατά περίεργο τρόπο,είναι αρκετά κοντά και στα ελληνικά και είναι η ευκολότερη ξένη γλώσσα που μπορεί να μάθει να προφέρει ένας Έλληνας!

Στο λεξιλόγιο εντοπίζονται επίσης κάποιες λιγοστές λέξεις γερμανικής καταγωγής από την εποχή των γερμανικών επιδρομών και την ίδρυση στην Ιβηρική Χερσόνησο γερμανόφωνων Βασιλείων ,όπως των Βανδάλων και των Βισηγότθων.Ακολούθως η αραβική κατάκτηση έφερε μαζί πλήθος αραβικών λέξεων που πέρασαν στα ισπανικά και στη συνέχεια σε πολλές άλλες γλώσσες.Τέτοιες είναι οι λέξεις jabon-σαπούνι, almirante-ναύαρχος και πολλές άλλες που φέρουν μπροστά το al το οποίο στα αραβικά είναι άρθρο.

Με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και την προσάρτηση στην Ισπανική Αυτοκρατορία των Δυτικών Ινδίων,όπως ονόμαζαν οι Ισπανοί την νέα Ήπειρο, η εξάπλωση των ισπανικών στην Αμερική συνοδεύτηκε από την υιοθεσία πλήθος ινδιάνικων λέξεων που αφορούσαν κυρίως φυτά,ζώα και προϊόντα της Αμερικανικής Ηπείρου.Τέτοιες ινδιάνικες λέξεις είναι οι πασίγνωστες παγκοσμίως πατάτα, ντομάτα (αζτέκικα), τσιγάρο (μάγιας) ,σοκολάτα(αζτέκικα),τσίλι,κανό (καρίμπ),το ζώο λάμα και άλλες.

Η σύγχρονη ισπανική έχει φυσικά και πολλούς αγγλικούς όρους,κυρίως οικονομικούς και τεχνολογικούς.

το μέλλον της
Το μέλλον των ισπανικών διαγράφεται λαμπρό ,με προοπτικές τεράστιας ανάπτυξης παντού σε όλους τους τομείς από τη λογοτεχνία και τις τέχνες μέχρι την επιστήμη και το εμπόριο.Σήμερα τα ισπανικά είναι η τρίτη γλώσσα στον κόσμο σε αριθμό γηγεγών ομιλητών με 400 εκατομμύρια (100 εκ. επιπλέον την μιλούν ως δεύτερη),μετά τα αγγλικά και τα μανδαρίνικα κινέζικα.Μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να έχει αυξηθεί σημαντικά.

το ισπανικό αλφάβητο
Η ισπανική γράφεται σε μια παραλλαγή του,λατινικού αλφαβήτου.Περισσότερα για το ισπανικό αλφάβητο εδώ.


Don Quijote de la Mancha es una novela escrita por el español Miguel de Cervantes Saavedra. Publicada su primera parte con el título de El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha a comienzos de 1605, es una de las obras más destacadas de la literatura española y la literatura universal, y una de las más traducidas. En 1615 aparecería la segunda parte del Quijote de Cervantes con el título de El ingenioso caballero don Quijote de la Mancha.


Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive