η γραφή καννάντα

καννάντα
Η καννάντα είναι μία από τις γραφές της βραχμικής οικογένειας και χρησιμοποιείται κυρίως για τη γραφή της καννάντα,μιας δραβιδικής γλώσσας στην νοτιοανατολική Ινδία.Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συλλαβάριο,όπως άλλωστε και οι άλλες βραχμικές γράφες.

συλλαβάριο
Διαθέτει 49 βασικά σύμβολα,14 φωνήεντα και τα υπόλοιπα σύμφωνα τα οποία χωρίζονται σε δομημένα και μη δομημένα.Το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι αυτό ενός τυπικού συλλαβαρίου,δηλαδή συνδυάζει σύμφωνα με φωνήεντα και δημιουργεί συλλαβές αποτελούμενες από ένα σύνθετο σύμβολο.Οι συλλαβές αυτές στα καννάντα ονομάζονται 'καγκουνίτα'.Στη γραφή χρησιμοποιείται επιπλέον ένα πλήθος από λιγατούρες,δηλαδή σύμβολα που αποτελούνται από δύο ή και τρία επιμέρους άλλα,αυξάνοντας έτσι δραμματικά τον συνολικό αριθμό των συμβόλων.

φωνήεντα  καννάντα

προφορά φωνηέντων καννάντα

σύμφωνα καννάντα


προέλευση
Το αλφάβητο καννάντα εξελίχθηκε από την παλιά γραφή καννάντα(10ος αιώνας μ.Χ.) η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στην καντάμπα από της πρωτοκαννάντα,μία γραφή μέλος των βραχμικών.Τα στρογγυλλεμένα ,συμμετρικά ,με απότομες ευθείες γραμμές και γωνίες σύμβολά της οφείλονται στο γεγονός ότι αρχικά γράφονταν πάνω σε πέτρα.

συγγενικές γραφές και άλλες γλώσσες
Από την καννάντα προήλθε το αλφάβητο ταμίλ το οποίο της μοιάζει πάρα πολύ. Η καννάντα είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη και για τη γραφή πολλών άλλων ινδικών γλωσσών και υπολείπεται σε αριθμό γλωσσών που γράφονται σε αυτή μόνο από τα σανσκριτικά.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive