η γραφή καννάντα

καννάντα
Η καννάντα είναι μία από τις γραφές της βραχμικής οικογένειας και χρησιμοποιείται κυρίως για τη γραφή της καννάντα,μιας δραβιδικής γλώσσας στην νοτιοανατολική Ινδία.Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συλλαβάριο,όπως άλλωστε και οι άλλες βραχμικές γράφες.

συλλαβάριο
Διαθέτει 49 βασικά σύμβολα,14 φωνήεντα και τα υπόλοιπα σύμφωνα τα οποία χωρίζονται σε δομημένα και μη δομημένα.Το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι αυτό ενός τυπικού συλλαβαρίου,δηλαδή συνδυάζει σύμφωνα με φωνήεντα και δημιουργεί συλλαβές αποτελούμενες από ένα σύνθετο σύμβολο.Οι συλλαβές αυτές στα καννάντα ονομάζονται 'καγκουνίτα'.Στη γραφή χρησιμοποιείται επιπλέον ένα πλήθος από λιγατούρες,δηλαδή σύμβολα που αποτελούνται από δύο ή και τρία επιμέρους άλλα,αυξάνοντας έτσι δραμματικά τον συνολικό αριθμό των συμβόλων.

φωνήεντα  καννάντα

προφορά φωνηέντων καννάντα

σύμφωνα καννάντα


προέλευση
Το αλφάβητο καννάντα εξελίχθηκε από την παλιά γραφή καννάντα(10ος αιώνας μ.Χ.) η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στην καντάμπα από της πρωτοκαννάντα,μία γραφή μέλος των βραχμικών.Τα στρογγυλλεμένα ,συμμετρικά ,με απότομες ευθείες γραμμές και γωνίες σύμβολά της οφείλονται στο γεγονός ότι αρχικά γράφονταν πάνω σε πέτρα.

συγγενικές γραφές και άλλες γλώσσες
Από την καννάντα προήλθε το αλφάβητο ταμίλ το οποίο της μοιάζει πάρα πολύ. Η καννάντα είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη και για τη γραφή πολλών άλλων ινδικών γλωσσών και υπολείπεται σε αριθμό γλωσσών που γράφονται σε αυτή μόνο από τα σανσκριτικά.
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive