οι δραβιδικές γλώσσες

Οι δραβιδικές είναι μια ομάδα περίπου ογδονταπέντε συγγενικών γλωσσών που μιλιούνται κυρίως στη νότια και λιγότερο στην κεντρική Ινδία από περίπου 220 εκατομμύρια άτομα.

Οι πιο διαδεδομένες γλώσσες της ομάδας είναι οι Τελούγκου,Καννάντα,Ταμίλ και Μαλάϊαλαμ,ο οποίες βρίσκονται όλες στη Νότια Ινδία,ενώ τα Ταμίλ εκτείνονται και στη βόρεια κυρίως Σρι Λάνκα.


που μιλιούνται
Εκτός από την Ν.Ινδία οι δραβιδικές εκτείνονται σε κάποιες περιοχές στην κεντρική χώρα ενώ η γλώσσα μπραχούι (750 χιλιάδες) μιλιέται στο Πακιστάν και μαζί με την ντάνγκαρ είναι οι μοναδικές δραβιδικές που μιλιούνται αποκλειστικά εκτός Ινδίας.

Επίσης δραβιδικά μιλιούνται από κοινότητες του εξωτερικού στο Ιράν,το Νεπάλ,το Αφγανιστάν,το Μπαγκλαντές,τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Οι δραβικές θεωρούνται γηγενείς στη Νότια Ινδία,όμως η επιρροή τους στις ινδοαρειανές του Βορρά δείχνουν ότι  παλιότερα μιλούνταν σε μια πιο εκτεταμένη περιοχή.

Η παρουσία της ευμεγέθους κοινότητας μπραχούι στο Πακιστάν είναι προβληματική σε σχέση με την παραδοσιακή άποψη ότι οι δραβιδικές προήλθαν από τη νότια Ινδία.

Παλιότερα οι δραβιδικές πρέπει να ήταν πιο εξαπλωμένες στην περιοχή του Πακιστάν και Ιράν και πιθανολογείται ότι στο πανάρχαιο Ελάμ μιλιούνταν δραβιδικές γλώσσες. 


νοστρατική θεωρία και κατάταξη
Σχετική με όλα αυτά είναι η θεωρία ότι οι δραβιδικές προήλθαν από τα δυτικά ,από την περιοχή της Μεσογείου,χιλιάδες χρόνια πρίν από την άφιξη των Ινδοαρειανών.

Η άποψη αυτή συμπίπτει με την νοστρατική θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι όλες οι δραβιδικές,ινδοευρωπαϊκές,ουραλικές και σημιτικές γλώσσες προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο της παλαιολιθικής εποχής την λεγόμενη πρωτονοστρατική γλώσσα.

Το συμπέρασμα αυτό εξήχθει  από τις πολλές ομοιότητες που υπάρχουν στο λεξιλόγιο,τη γραμματική μεταξύ απομακρυσμένων γλωσσών αλλά και κοινά έθιμα και παραδόσεις ανάμεσα σε πολλούς λαούς.Η θεωρία αυτή,προς το παρόν τουλάχιστον μέχρι την συγκέντρωση νέων στοιχείων,δεν είναι πολύ δυνατή και θεωρείται μάλλον ακραία.Πάνω σ'αυτό διαβάστε το άρθρο 'Δραβίδες,οι προέλληνες.'


Η επικρατούσα θεωρία σήμερα είναι ότι η δραβιδική γλωσσική οικογένεια είναι ανεξάρτητη και δεν σχετίζεται με τις ινδοαρειανές γλώσσες της βόρειας Ινδίας οι οποίες κατατάσσονται στις ινδοευρωπαϊκες.


επιρροές
Παρά την αδυναμία όμως να εντοπιστεί ο δρόμος που σχετίζει τις δραβιδικές με δυτικές γλώσσες,παρατηρούνται πολλά ινδοευρωπαϊκά δάνεια στο δραβιδικό λεξιλόγιο και λιγότερα γραμματικά.

Αντίθετα τα δραβιδικά γραμματικά φαινόμενα βρίθουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες ενώ λιγότερα είναι το λεξικολογικά δάνεια.Αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται ιδιαίτερα στη σύγκριση δραβιδικών με τα σανσκριτικά.

Σχετικά με το λεξιλόγιο εντόπισα μια πολλή περίεργη ομοιότητα σε κάποιες λέξεις όπως η λέξη ήλιος στα ελληνικά,  ηλ-θεός στα εβραϊκά και ελ ο ήλιος στα τελούγκου.Επίσης 'νιρ' είναι το νερό σε πολλές δραβιδικές γλώσσες.

Οι δραβιδικές γλώσσες είναι συγκολλητικές.

Share:
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive