οι ιθαγενείς γλώσσες των Ινδιάνων της ΑμερικήςΥπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Ινδιάνοι της Αμερικής μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλουν μία γλώσσα την ινδιάνικη. 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερικάνικη Ήπειρο μιλιούνταν πάνω από χίλιες γλώσσες που χαρακτηρίζονταν μάλιστα από μεγάλη πολυμορφία.


Μόνο στη Βόρεια Αμερική μιλιούνταν πάνω από διακόσιες πενήντα ιθαγενείς γλώσσες οι οποίες ανήκαν σε περισσότερες από δέκα γλωσσικές ομάδες.  Η γλωσσική κατάσταση στη Νότια Αμερική ήταν ακόμη πιο περίπλοκη και ο κατακερματισμός ακόμη μεγαλύτερος.

οι ινδιανικες γλωσσικες ομαδες της Β Αμερικης

Για σύγκριση στην Ευρώπη σήμερα με την εξαίρεση κάποιων μεμονωμένων γλωσσών όπως τα βασκικά φιλανδικά ούγγρικα και τουρκικά ανήκουν όλες οι υπόλοιπες ανήκουν σε τρείς μόνο οικογένειες την λατινική τη γερμανική και τη σλαβική.


Οι βορειοαμερικανικές ινδιάνικες γλώσσες χωρίζονται στις εξής γλωσσικές οικογένειες:
1-Αλγικές
2-Ιροκουά
3-Μουσκογεανές
4-Σίου
5-Ουτοαζτεκικές
6-Αταμπασκανές
7-Σαλισανές
8-Εσκιμώ-Αλεουτικές
9-Μάγια
10-άλλες


Πρίν την άφιξη όμως των Ευρωπαίων με την εξαίρεση των Μάγια και Αζτεκικών οι οποίες γράφονταν με ένα ημιτελές ιδεογραφικό σύστημα όλες οι υπόλοιπες ινδιάνικες γλώσσες δεν είχαν γραφή.

 Κατόπιν πολλές άρχισαν να γράφονται στο λατινικό αλφάβητο ενώ κάποιες ανέπτυξαν τα δικά τους αλφάβητα!Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive