η ινδονησιακή 'μπαχάσα' και το αλφάβητό της

Bahasa Indonesia

Η ινδονησιακή (μπαχάσα ιντονέσια) είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους της Ινδονησίας στο πολυνησιακό αρχιπέλαγος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τυποποιημένη μορφή της μαλαισιακής γλώσσας (μαλάι) που μιλιέται και στη Μαλαισία.

Γλωσσολογικά κατατάσσεται στις αυστρονησιακές γλώσσες μαζί με τις πολυνησιακές και μελανησιακές όπως τα μαορί,τα χαβανέζικα καθώς τα μαλαγκάσι στη μακρυνή Μαδαγασκάρη της Αφρικής.

Μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ινδονησίας,περίπου 30 εκατομμύρια τη μιλά ως μητρική.Yπολογίζεται όμως ότι συνολικά 120 εκατομμύρια τη μιλούν ως δεύτερη γλώσσα και τη χρησιμοποιούν ως λίγκουα φράνκα (γλώσσα συννενόησης).

Η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Η πιό ομιλούμενη γλώσσα σε αριθμό γηγενών ομιλητών  στην Ινδονησία είναι τα Ιαβικά στο νησί της Ιάβας,το μεγαλύτερο της Ινδονησίας,με εβδομήντα εκατομμύρια ομιλητές.

Γένικα σε όλη την επικράτεια του κράτους υπάρχει μια πανσπερμία φυλών σχεδόν κάθε μία με τη δική της γλώσσα.Όλη αυτοί χρησιμοποιούν την ινδονησιακή ως κοινή γλώσσα για να συννενοηθούν μεταξύ τους.


Η Ινδονησία ήταν αποικία της Ολλανδίας και κατά την αποικιοκρατική περίοδο πρωτοεισήχθηκε το λατινικό αλφάβητο για τη γραφή της ‘μπαχάσα΄.

Κατόπιν ακολούθησαν διάφορες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη μορφή του αλφαβήτου και την ορθογραφία ,όπως αυτή επί προέδρου Σουχάρτο το 1973,μέχρι το αλφάβητο να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

Η γραμματική της ινδονησιακής είναι αρκετά απλή και λογική.Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωνολογία της,αφού έχει πολλοί λίγους φθόγγους σε σχέση με γλώσσες άλλων γλωσσικών ομάδων.


Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες της αυστρονησιακές γλώσσες οι οποίες είναι οι πιο φτωχές του κόσμου φωνολογικά.Περισσότερα πάνω σ’αυτό διαβάστε στην ανάρτηση ‘Αφρική το λίκνο όλων των γλωσσών’.

το ινδονησιακό αλφάβητο
Το αλφάβητο που χρησιμοποιείται για τη γραφή της μπαχάσα είναι μια παραλλάγη του λατινικού που πρωτοεισήχθηκε με τον ερχομό της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.

Παλιότερα η γλώσσα γραφόταν σε διάφορα ντόπια αλφάβητα καθώς και το αραβικό με τον ερχομό του Ισλάμ.

Είναι πανομοιότυπο με το μαλαϊκό με μόνη μικρή διαφορά την προφορά των γραμμάτων.



 δείγμα της ινδονησιακής



Bahasa Indonesia adalah bahasa resmi

Republik Indonesia  dan bahasa persatuan

bangsa Indonesia. Bahasa Indonesia diresmikan

penggunaannya setelah Proklamasi Kemerdekaan

Indonesia, tepatnya sehari sesudahnya, bersamaan

dengan mulai berlakunya konstitusi.

Di Timor Leste, bahasa Indonesia berstatus
sebagai bahasa kerja.


διαβάστε επίσης μαθήματα ινδονησιακής
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive