Μαλαγκάσι, μια γλώσσα του Ειρηνικού στην Αφρική.


Η μαλαγκάσι είναι η επίσημη γλώσσα του μεγάλου αφρικανικού νησιού της Μαδαγασκάρης με δεκαπέντε εκατομμύρια ομιλητές.

Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς,δεν είναι αφρικανικής προέλευσης αλλά αυστρονησιακής,συγγενική των γλωσσών της Πολυνησίας,Μελανησίας,των Φιλιππίνων και του Ειρηνικού!Σήμερα γράφεται στο λατινικό αλφάβητο.


Οι Πολυνήσιοι ταξίδευαν με τα ποντοπόρα πλοία τους σε τεράστιες αποστάσεις στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό φτάνοντας μέχρι την Μαδαγασκάρης όπου εγκαταστάθηκαν σε μεγάλους αριθμούς,όπως μαρτυρά και η εξάπλωση της γλώσσας σε όλο το νησί.

Γενετικές και γλωσσολογικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η εγκατάσταση πρέπει να ξεκίνησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

μελανησιακό καταμαράν (1842)

Γλωσσολογικά κατατάσσεται στον πιο δυτικό κλάδο των αυστρονησιακών γλωσσών με περισσότερο συγγενικές τις γλώσσες της Ινδονησίας,των Φιλιππίνων,κάποιες γλώσσες του Βόρνεο καθώς και της Μαλαισίας.Αποτελείται από δύο κύριες διαλέκτους.

Έχει επιρροές από τα αραβικά και τα σουαχίλι από την απέναντι ακτή και το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης.Επίσης έχει επηρρεαστεί από τα γαλλικά,αφού το νησί υπήρξε αποικία των Γάλλων.

Οι Άραβες από νωρίς είχαν εγκατασταθεί σε διάφορα παραλιακά σημεία του νησιού ιδρύοντας εμπορικούς σταθμούς.Συνέπεια αυτής της επιρροής είναι και ότι η μαλαγκάσι αρχικά γραφόταν σε μια παραλαγγή του αραβικού αλφαβήτου,το λεγόμενο αλφάβητο σοράμπε.

Η μαλαγκάσι είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive