Γιορτάστηκε στη Γεωργία η μέρα της μητρικής γλώσσας


ντγες ντέντα ένις
ημέρα μητρικής γλώσσας

ΧΘες γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα η επέτειος της 14ης Απριλίου για τη μητρική γλώσσα.Το 1978 η τότε Σοβιετική κυβέρνηση ψήφισε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η ρωσική γινόταν η μόνη επίσημη γλώσσα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας αντικαθιστώντας την τοπική γεωργιανή.

Ο ντόπιος πληθυσμός αντέδρασε άμεσα στην απόφαση αφού κινδύνευε  η μητρική του γλώσσα η γεωργιανή μέσα στην ίδια την κοιτίδα της και βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά χιλιάδες.Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας το Τμπιλίσι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 100 χιλιάδες άτομα τα οποία διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης.Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στο Βατούμι.

Αυτές οι διαμαρτυρίες έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπροστά στην τεράστια αντίδραση του λαού οι Σοβιετικές Αρχές αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν την απόφασή τους.'Ετσι αποτράπηκε ο κίνδυνος για τη γεωργιανή γλώσσα και σήμερα είναι υγιείς και μιλιέται από εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης για όσους ξέρετε γεωργιανά.

Share:

No comments:

Post a Comment

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Blog Archive

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

email submit

Learn languages by email!

learn German

Enter your email address:


learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive