Λαντίνο-τα ισπανικά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

λαντίνο
Η λαντίνο ή αλλιώς ιουδαιοϊσπανικά είναι μια λατινογενείς γλώσσα που προέρχεται από το παλιά ισπανικά Μιλιέται από τους εβραίους Σεφαρδίτες κυρίως στο Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα από περίπου 100 με 200 χιλιάδες άτομα

επιρροές και χαρακτηριστικά
Κατά βάση είναι ισπάνικα καστιλλιανά τα οποία όμως έχουν ενσωματώσει στο λεξιλόγιο πολλά εβραϊκά και αραμαϊκά στοιχεία κυρίως θρησκευτικούς και όρους που αφορούν διάφορα εβραϊκά ήθη και έθιμα.

Επιπλέον έχουν υιοθετήσει και κάποιες λέξεις από τις τοπικές γλώσσες εκεί που βρέθηκαν,κυρίως από τα ελληνικά,τα τουρκικά ,τα αραβικά και άλλες.


Κάποια χαρακτηριστικά της στη γραμματική και το συντακτικό καθιστούν τη λαντίνο διακριτή από τις άλλες καστιλλιανές διαλέκτους της ισπανικής.


Σεφαρδίτες
Οι Σεφαρδίμ  ή Σεφαρδίτες είναι μια εβραϊκή φυλή που είχε εκδιωχθεί από την Ιβηρική Χερσόνησο το 1492 ύστερα από απόφαση της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης.

 Μετά τον διωγμό το σημαντικότερο κομμάτι εγκαταστάθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σε διάφορες περιοχές και πόλεις.

Μία από αυτές ήταν και η Θεσσαλονίκη όπου οι Σεφαρδίτες την εποχή εκείνη αποτελούσαν το πιο πολυάριθμο στοιχείο της πόλης από όλες της εθνότητες.

Κατά τους βαλκανικούς πολέμους ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης ήταν ο πιο πολυάριθμος της πόλης ξεπερνώντας σε αριθμό τους Έλληνες και Τούρκους.

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοντώθηκε από τους Ναζί κατά τη γερμανική κατοχή.


Σήμερα τα Λαντίνο μιλιούνται από περίπου 8 χιλιάδες στην Τουρκίας και χίλια άτομα στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των ομιλητών της Λαντίνο βρίσκεται στο Ισραήλ και φτάνει τις 100 χιλιάδες.Ο συνολικός όμως των απογόνων των Σεφαρδίμ στο Ισραήλ υπολογίζεται 1,5 με 2 εκατομμύρια.Ομιλητές της συναντώνται και στις ΗΠΑ που φτάνουν τις μερικές εκατοντάδες.

εσπανιόλ
ονομασία
Η λαντίνο ονομάζεται από τους ομιλητές της με και διάφορα άλλα ονόματα όπως Εσπανιόλ,τζουντέο εσπανιόλ,τζουντέζμο και σπανιολίτ.

γραφή
Γράφεται κυρίως σε μια παραλλαγή του εβραϊκού αλφαβήτου και μερικές φορές στο λατινικό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive