η αμπχαζική γλώσσα

 Η αμπχαζική είναι μια γλώσσα του βορειοδυτικού Καυκάσου που μιλιέται από 100.000 άτομα κυρίως στην αυτόνομη περιοχή της Αμπχαζίας αλλά και από κοινότητες της διασποράς. Γλωσσολογικά σχετίζεται με τις επίσης καυκάσιες γλώσσες αντιγκέ, αμπάζα,καμπαρδική και ουμπίχ.

χαρακτηριστικά
Αποτελείται από μερικές διαλέκτους σημαντικότερες των οποίων είναι δύο ,η μπζάπ στα βόρεια και η αμπζάουα,στα νότια.Η λογοτεχνική αμπχαζική βασίζεται στη νότια διάλεκτο αμπάζουα.Πολλές φορές θεωρείται μαζί με την αμπάζα ως μία γλώσσα ή ακριβέστερο ένα γλωσσικό συνεχές.

Κύριο χαρακτηριστικό της,όπως άλλωστε και όλων των καυκάσιων γλωσσών είναι ο πλούτος σε σύμφωνα τα οποία φτάνουν τα 58!

γραφή
Σήμερα η γλώσσα γράφεται στο κυριλλικό αλφάβητο αλλά στο παρελθόν έχει γραφτεί σε πολλά άλλα.Τα πρώτα γραπτά στα αμπχάζικα ήταν στο αραβικό αλφάβητο.Το 1862 υιοθετήθηκε μια παραλλαγή του κυριλλικού που επινοήθηκε από τον Ρώσο στρατιωτικό-γλωσσολόγο Πίοτρ Φον Ούσλαρ .Κατόπιν ακολούθησαν εναλλαγές διαφόρων αλφαβήτων όπως το λατινικό,το γεωργιανό και τελικά πάλι το κυριλλικό


Το σημερινό κυριλλικό περιέχει πλήθος γραμμάτων για να αποδώσει τη φωνολογική πολυμορφία της αμπχαζικής και επιπλέον περιέχει και πολλές ασυνέπεις.Γι'αυτό το λόγο υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του από το λατινικό.

κατάσταση
Το 2007 οι τότε αρχές της περιοχής αναγνώρισαν την αμπχαζική ως τη μόνη επίσημη γλώσσα διοίκησης σε αντικατάστη της de facto γλώσσας που ήταν τα ρωσικά.Αυτό όμως  δημιούργησε μεγάλες δυσχέρειες αφού στην περιοχή υπάρχουν πολλές μειονότητες που δεν γνωρίζουν αμπχαζικά.Επιπλέον το 1/3 των ατόμων αμπχαζικής καταγωγής έχει χάσει την μητρική του γλώσσα και χρησιμοποιεί τα ρώσικα.Το αποτέλεσμα ήταν να επανέλθει η ρωσική ως γλώσσα διοίκησης.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive