Πορτογαλικό αλφάβητο και γλώσσα

το πορτογαλικό αλφάβητο. 

Ακούστε το πορτογαλικό αλφάβητο (Πορτογαλία).
Ακούστε το πορτογαλικό αλφάβητο. (Βραζιλία)  

Το πορτογαλικό αλφάβητο βασίζεται στο λατινικό και αποτελείται από 26 γράμματα.Ουσιαστικά είναι πανομοιότυπο με το αγγλικό.

Μερικά χαρακτηριστικά:

  • Η προφορά κάποιων γραμμάτων είναι διαφορετική στη Βραζιλία από ότι στην Πορτογαλία.
  • Επιπλέον κάποια φωνήεντα παίρνουν διακριτικά σημεία: Á, Â, Ã, À, Ç, É, Ê, Í, Ó, Ô, Õ, Ú
  • τα γράμματα K,W και Υ συμπεριλήφθηκαν στο πορτογαλικό αλφάβητο της Βραζιλίας,του ανατολικού Τιμόρ,του Μακάο και της Πορτογαλίας το 1990 όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την πορτογαλική, αλλά συνήθως δεν χρησιμοποιούνται παρα μόνο για χημικούς τύπους,συντογραφιες, μέτρα βάρους, μήκους,κτλ.
  

Πορτογαλική γλώσσα

Η πορτογαλική (Português) αν και δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μιλιέται ως μητρική από 240 εκατομμύρια άτομα.

Η αρχική της κοιτίδα είναι η Ιβηρική χερσόνησος αλλά στα αποικιοκρατικά χρόνια της πορτογαλικής θαλασσοκρατορίας γνώρισε τεράστια άνθιση και εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης από την Αμερική μέχρι την Αφρική και την Ασία.


Βέβαια σε κάθε περιοχή υπάρχουν κάποιες διαφορετικές τοπικές λέξεις αλλά και η προφορά παρουσιάζει απόκλιση από τα πορτογαλικά στην πατρίδα τους.Αυτό όμως δεν εμποδίζει καθόλου τους ομιλητές της να συννενοούνται μεταξύ τους.

Πιο συγγενική γλώσσα της πορτογαλικής είναι τα γαλικικά στην βορειοδυτική Ισπανία μαζί με τα οποία κάποτε θεωρούνταν δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας γλώσσας,της λεγόμενης πορτογαλικής-γαλικικής.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό γηγενών ομιλητών με περίπου 190 εκατομμύρια.Η Πορτογαλία,η αρχική κοιτίδα, δεν ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια.
Επιπλέον τα πορτογαλικά μιλιόνται στη Μοζαμβίκη,την Πράσινη Ακτή,την Αγκόλα,τη Γουϊνέα-Μπισάου (Αφρική) ,στο Μακάο (Κίνα) στην Ινδία (Γκόα,Ντάμαν,Ντίου),στο Ανατολικό Τιμόρ (το δυτικό ανήκει στην Ινδονησία) και αλλού καθώς και  από κοινότητες της διασποράς στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία,αλλά και τη δυτική Ευρώπη.

Η γλώσσα σήμερα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και έχει πολλές προοπτικές να εξελιγχθεί σε μια διεθνή γλώσσα διασυνοριακής συννενόησης στη Νότια Αμερική αλλά και Νότια Αφρική.

Χωρίζεται σε πολλές διαλέκτους με κάποιες μικροδιαφορές.Εντύπωση προκαλεί η ευρωπαϊκή πορτογαλική προφορά που πολλές φορές θυμίζει σλαβικές γλώσσες.

Π.χ. η λέξη português στην Πορτογαλία προφέρεται 'πορτουγές' με γ και παχύ σίγμα ενώ στη Βραζιλία 'ποχτουγκές' με χ αντί για ρ,γκ αντί για γ και απλό σίγμα στο τέλος.

Στα γαλικικά η λέξη προφέρεται ως πορτουγές με λίγο διαφορετικό το ρ και με απλό σίγμα.
Η πορτογαλική γλώσσα ,που ονομάζεται επίσης και πορτουγκές, είναι μια ρωμανική,κλιτή γλώσσα  που προέρχεται από τα γαλικικά-πορτογαλικά που μιλιούνταν στο Βασίλειο της Γαλικίας στα βόρεια της Πορτογαλίας.

Εδώ να σημειώσω ότι το Βασιλείο της Γαλικίας περιλάμβανε και την σημερινή επαρχία της Γαλικίας που ανήκει στην Ισπανία.Εκείνη την περίοδο τα γαλικικά και τα πορτογαλικά θεωρούνταν ενιαία γλώσσα με δύο παραλλαγές.

Share:

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive