η πορτογαλική γλώσσαΗ πορτογαλική (Português) αν και δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μιλιέται ως μητρική από 240 εκατομμύρια άτομα.Η αρχική της κοιτίδα είναι η Ιβηρική χερσόνησος αλλά στα αποικιοκρατικά χρόνια της πορτογαλικής θαλασσοκρατορίας γνώρισε τεράστια άνθιση και εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης από την Αμερική μέχρι την Αφρική και την Ασία.Βέβαια σε κάθε περιοχή υπάρχουν κάποιες διαφορετικές τοπικές λέξεις αλλά και η προφορά παρουσιάζει απόκλιση από τα πορτογαλικά στην πατρίδα τους.Αυτό όμως δεν εμποδίζει καθόλου τους ομιλητές της να συννενοούνται μεταξύ τους.Πιο συγγενική γλώσσα της πορτογαλικής είναι τα γαλικικά στην βορειοδυτική Ισπανία μαζί με τα οποία κάποτε θεωρούνταν δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας γλώσσας,της λεγόμενης πορτογαλικής-γαλικικής.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό γηγενών ομιλητών με περίπου 190 εκατομμύρια.Η Πορτογαλία,η αρχική κοιτίδα, δεν ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια.Επιπλέον τα πορτογαλικά μιλιόνται στη Μοζαμβίκη,την Πράσινη Ακτή,την Αγκόλα,τη Γουϊνέα-Μπισάου (Αφρική) ,στο Μακάο (Κίνα) στην Ινδία (Γκόα,Ντάμαν,Ντίου),στο Ανατολικό Τιμόρ (το δυτικό ανήκει στην Ινδονησία) και αλλού καθώς και  από κοινότητες της διασποράς στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία,αλλά και τη δυτική Ευρώπη.Η γλώσσα σήμερα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και έχει πολλές προοπτικές να εξελιγχθεί σε μια διεθνή γλώσσα διασυνοριακής συννενόησης στη Νότια Αμερική αλλά και Νότια Αφρική.


Χωρίζεται σε πολλές διαλέκτους με κάποιες μικροδιαφορές.Εντύπωση προκαλεί η βραζιλιάνικη προφορά που θυμίζει σλαβικές γλώσσες.Π.χ. η λέξη português στην Πορτογαλία προφέρεται 'πορτουγές' με γ και παχύ σίγμα ενώ στη Βραζιλία 'ποχτουγκές' με χ αντί για ρ,γκ αντί για γ και απλό σίγμα στο τέλος..Στα γαλικικά η λέξη προφέρεται ως πορτουγές με λίγο διαφορετικό το ρ και με απλό σίγμα.
Η πορτογαλική γλώσσα ,που ονομάζεται επίσης και πορτουγκές,είναι μια ρωμανική,κλιτή γλώσσα  που προέρχεται από τα γαλικικά-πορτογαλικά που μιλιούνταν στο Βασίλειο της Γαλικίας στα βόρεια της Πορτογαλίας*.
*Εδώ να σημειώσω ότι το Βασιλείο της Γαλικίας περιλάμβανε και την σημερινή επαρχία της Γαλικίας που ανήκει στην Ισπανία.Εκείνη την περίοδο τα γαλικικά και τα πορτογαλικά θεωρούνταν ενιαία γλώσσα με δύο παραλλαγές.

Τα πορτογαλικά γράφονται σε μια παραλλαγή του λατινικού αλφαβήτου.Περισσότερα πάνω σ'αυτό διάβασε για το πορτογαλικό αλφάβητο.
Share:

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Blog Archive

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

email submit

Learn languages by email!

learn German

Enter your email address:


learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive