οι σημιτικές γλώσσες

 Οι σημιτικές είναι μια μεγάλη ομάδα γλωσσών που μιλιέται στη Μέση Ανατολή,την αραβική χερσόνησο,τη βόρεια και ανατολική Αφρική από ένα σύνολο 500 εκ ατόμων.


 Ανάμεσα σ'αυτές οι γλώσσες με το μεγαλύτερο αριθμό ομιλητών είναι τα αραβικά,τα εβραϊκά,τα αμχαρικά και τα τιγκρίνια στην Αιθιοπία καθώς και τα μαλτέζικα.

 Έχουν μια πανάρχαια γραπτή παράδοση που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια,όπως τα αρχαία ακκάδικα που γράφονταν ήδη από το 2800 π.Χ. σε μια σφεινοειδή γραφή που βασιζόταν στη σουμεριακή.

 Άλλες αρχαίες σημαντικές σημιτικές γλώσσες είναι τα φοινικικά και τα αραμαϊκά.Οι σημιτικές γλώσσες ανήκουν σε μια ευρύτερη γλωσσική οικογένεια τη λεγόμενη αφροασιατική.

αρχική κοιτίδα των σημιτικών γλώσσών
γραφή 
Από τη σφηνοειδή γραφή των ακκαδικών μέχρι σήμερα οι σημιτικές γλώσσες γράφτηκαν σε πολλά αλφάβητα:στο αραμαϊκό,το αραβικό,το εβραϊκό,το ασσυριακό (συριακό αραμαϊκό) και το αλφάβητο γκέεζ (αμχαρικό) στην Αιθιοπία.Τα μαλτέζικα είναι η μοναδική γλώσσα που γράφεται στο λατινικό αλφάβητο αλλά και η μοναδική επίσημη σημιτική γλώσσα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.


αφροασιατικός κλάδος
Τα σημιτικά αποτελούν κλάδου της μεγάλης αφροασιατικής οικογένειας και πλην των αφρικανικών αραβικών,των αμχαρικών και των τιγκρίνια βρίσκονται κυρίως στη Μέση ανατολή και την αραβική χερσόνησο.Οι περισσότεροι κλάδοι της αφροασιατικής μιλιούνται κυρίως στην Αφρική.Μέχρι σήμερα υποστηριζόταν η άποψη ότι οι σημιτικές γλώσσες προήλθαν από την Αφρική αλλά νεότερα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι η αρχική κοιτίδα τους ήταν η Μέση Ανατολή και από εκεί εξαπλώθηκαν στην Αφρική όπου αποσπάστηκαν και διαμορφώθηκαν οι υπόλοιποι κλάδοι της αφροασιατικής.

Τα φοινικικά

Τα φοινικικά,μιά άλλη αρχαία σημαντική σημιτική γλώσσα είχε εξαπλωθεί από τους μεγάλους εμπόρους, τους Φοίνικες σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι την Ισπανία.
Τα καρχηδονιακά είναι τα φοινικά που μιλιούνταν στην αρχαία Καρχηδόνια και την Ιβηρική χερσόνησο.

Οι Φοίνικες μας έδωσαν το φοινικικό αλφάβητο,το οποίο ήταν αποτελούνταν μόνο από σύμφωνα και ήταν μια πραγματική επανάσταση στη γραφή αφού χρησιμοποιούσε ένα πολύ μικρό αριθμό συμβόλων σε σχέση με όλα τα άλλα αλφάβητα που χρησιμοποιούνταν ή είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι εκείνη την εποχή και επιπλέον τα σύμβολα ήταν απλά και μπορούσαν να γραφτούν πολύ εύκολα.


 Το φοινικικό αλφάβητο υιοθετήθηκε και τροποποιήθηκε από τους Έλληνες οι οποίοι  προσάρμοσαν τα γράμματα στη γλώσσα τους και το επιπλέον πρόσθεσαν μια καινοτομία,τα φωνήεντα,δημιουργώντας έτσι το πρώτο πραγματικό και ολοκληρωμένο αλφάβητο με την έννοια που το γνωρίζουμε σήμερα.Στη συνέχεια το ελληνικό  προέκυψαν σημαντικά αλφάβητα όπως το λατινικό και το κυριλλικό.Από το φοινικικό προήλθαν και τα πιο σημαντικά αλφάβητα της Μέσης Ανατολής όπως το αραμαϊκό και το αραβικό.

Το φοινικό αλφάβητο ήταν σταθμός στη ιστορίας της ανθρώπινης γραφής.


τα ακκαδικά και αραμαϊκά
Η αρχαία ακκαδική γλώσσα ήταν μια μεγάλη γλώσσα ,επίσημη της ασσυριακής αυτοκρατορίας η οποία με το πέρασμα του χρόνου διασπάστηκε στα βαβυλωνιακά και τα ασσυριακά.


 Αργότερα η ασσυριακή αυτοκρατορία υιοθέτησε πλάι στα περσικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αραμαϊκά  τα οποία έφτασαν να μιλιούνται σε τεράστιες εκτάσεις και έτσι έγιναν η γλώσσα μεγάλων αυτοκρατοριών (ασσυριακή αυτοκρατορία και κατόπιν περσική) και θρησκειών.


 Τα αραμαϊκά σήμερα επιβιώνουν ως νεοαραμαϊκές γλώσσες με μεγαλύτερη και σημαντικότερη τα ασσυριακά (συριακά αραμαϊκά).

τα αραβικά
Τα αραμαϊκά τελικά αντικαταστάθηκαν πλήρως από τα αραβικά,τα οποία είχαν αρχικά κοιτίδα την αραβική χερσόνησο και σταδιακά έφτασαν ακολουθώντας την εξάπλωση του Ισλάμ μέχρι την Ισπανία και την Ινδία.

 Οι γηγενείς πληθυσμοί σταδιακά εγκατέλειπαν τη μητρική τους διάλεκτο για χάρη των αραβικών.Τα αραβικά σήμερα είναι η πιο ομιλούμενη σημιτική γλώσσα με περίπου 200 εκ ομιλητές από το Μαρόκο και τη Μαυριτανία μέχρι το Σουδάν και το Ιράκ.

Επιπλέον ως θρησκευτική γλώσσα του Ισλάμ μελετούνται και διδάσκονται σε πολλές μη αραβόφωνες χώρες.Τα αραβικά χωρίζονται σε πολλές διαλέκτους πολλές φορές τελείως διαφορετικές μεταξύ τους.Όλες οι διάλεκτοι τις ενώνει μια κοινή επίσημη,γραπτή αραβική  γλώσσα. Γράφονται στο αραβικό αλφάβητο,απευθείας απόγονο του αραμαϊκού.

τα μαλτέζικα
Η μαλτέζικη γλώσσα είναι μια σημιτική γλώσσα που μιλιέται στο νησί Μάλτα και είναι συγγενική με τα αραβικά αλλά αρκετά διαφορετική από αυτά.Προέρχεται και εξελίχθηκε από τα σικελικά αραβικά.Γράφεται στο λατινικό αλφάβητο,φαινόμενο μοναδικό για σημιτική γλώσσα.


τα εβραϊκά
Τα εβραϊκά είναι σήμερα μια ζωντανή και υγιής γλώσσα που μιλιέται από 6 περίπου εκατομμύρια άτομα.Το ίδιο όμως δεν συνέβαινε και στο παρελθόν.Τα εβραϊκά για χιλιάδες χρόνια ήταν ουσιαστικά μια νεκρή γλώσσα για το λαό και ακούγονταν μόνο σε θρησκευτικές τελετές και λειτουργίες.


 Τον 18ο αιώνα μ.Χ. έγινε ένα πείραμα αναβίωσης των εβραϊκών ως καθημερινής γλώσσας το οποίο πέτυχε απόλυτα και σήμερα η εβραϊκή είναι γλώσσα εκατομμυρίων.Τα εβραϊκά είναι κλασσικό παράδειγμα αναβίωσης νεκρής γλώσσας.Γράφονται στο εβραϊκό αλφάβητο,το οποίο προήλθε από το αραμαϊκό.

οι αφρικανικές σημιτικές
Στην ανατολική Αφρική στο λεγόμενο κέρατο της Αφρικής μιλιούνται οι σημιτικές γλώσσες αμχαρικά και τιγκρίνια.Η πρώτη είναι η επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας και η δεύτερη της Ερυθρέας.Η αμχαρική ή αιθιοπική γράφεται σε ένα δικό της πρωτότυπο αλφάβητο.Εκτός από αυτές τις γλώσσες μιλιούνται και άλλες σημιτικές τοπικά,λιγότερο σημαντικές σε αριθμό ομιλητών.

Ολές οι σημιτικές γλώσσες μοιράζονται μεταξύ τους κάποια γραμματικά χαρακτηριστικά και ένα μεγάλο λεξιλόγιο.

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive