Αϊνού,οι λευκοί γηγενείς της Ιαπωνίας.

Η αϊνού είναι μια μεμονωμένη γλώσσα και σύμφωνα με υπολογισμούς σήμερα μιλιέται ως μητρική από λιγότερους από 100 ομιλητές, στη νήσο Χοκκάιντο της Ιαπωνίας.


Παλιότερα μιλιόταν σε μια εκτεταμένη περιοχή,σε ολόκληρο το Χοκκάιντο,τις Κουρίλλες Νήσους,το νότιο κομμάτι της Νήσου Σαχαλίνης στη Ρωσία και πιθανώς στο μισό βόρειο τμήμα του κεντρικού νησιού της Ιαπωνίας.

Γράφεται κυρίως στα γιαπωνέζικα κάντζι είτε στο ρωσικό και το λατινικό αλφάβητο.  

αϊνου ιτακ' στα αϊνού,ρώσικα και 'αϊνουγκο' στα γιαπωνέζικα
Η γλώσσα με γλωσσολογικά κριτήρια θεωρείται νεκρή αφού σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ομιλητές που την έμαθαν από παιδιά.

Παρ'όλα αυτά βρίσκεται σε άνοδο στους γιαπωνέζους καταγωγής Αϊνού που τη μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γι'αυτή.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας οι γλώσσα ήταν σε συνεχή φθίνουσα πορεία και η πολιτική της Ιαπωνίας ήταν η πλήρη αφομοίωση και ενσωμάτωση των Αϊνού στον γιαπωνέζικο κορμό.

Οι μεικτοί γάμοι μεταξύ των Αϊνού και Γιαπωνέζων ήταν συχνότατο φαινόμενο,που επιδίωκαν και οι ίδιοι οι Αϊνού προκειμένου να αποφεύγουν τις διακρίσεις.Εξαιτίας αυτού του φαινομένου σήμερα οι καθαρόαιμοι Αϊνού είναι σπάνιοι.


Λευκοί αϊνού.
Οι Αϊνού ήταν ένας ημινομαδικός λαός που ζούσε  κυρίως από τη συλλογή τροφών και το κυνήγι.Όπου οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές έκανε και μικρές καλλιέργιες ριζιού και άλλες.

Ανθρωπολογικά ήταν χωριστή φυλή από τους Γιαπωνέζους με κύρια χαρακτηρηστικά τα μεγαλύτερα,πιο ανοιχτά μάτια,τις μεγάλες γενειάδες και το λευκό χρώμα του δέρματός τους .

Οι Γιαπωνέζοι  τους έλεγαν τριχωτούς.Όσοι ήταν νεότεροι και δούλευαν έξω είχαν ένα ηλιοκαμένο χρώμα.

Οι μεγαλύτεροι όμως που ήταν ανήμποροι και κάθονταν κυρίως στο σπίτι είχαν λευκό δέρμα σαν αυτό των δυτικών.Ιστορικά μάλλον σχετίζονται με τους Έμισι,βόρειες πολεμικές φυλές που οι γιαπωνέζοι θεωρούσαν βαρβαρικές.

περιοχές που μιλιούνταν ιστορικά τα ΑΪνού (σκούρο πράσινο)
περιοχές που πιθανώς μιλιούνταν τα Αϊνού βάσει τοπωνυμίων (ανοιχτό πράσινο)

Τα αϊνού είναι μεμονωμένη γλώσσα που δεν φαίνεται να σχετίζεται με καμία άλλη.Έχουν γίνει προσπάθειες να τα συνδέσουν με τα γιαπωνέζικα,σιβηρικές γλώσσες και γλώσσες της Αλάσκας αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Μερικές φράσεις στα Αϊνού.

И рам карап тэ
Ι ραμ καραπ τε
I ram karap te.
Γειά σας.




Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive