το γλαγολιτικό αλφάβητο

Στα μέσα του 9ου μ.Χ. αιώνα οι Σλάβοι της Μοραβίας ζήτησαν τη βοήθεια του Βυζαντίου προκειμένου να ξεφύγουν από την επιρροή των καθολικών Φράγκων.

Το Βυζάντιο εισάκουσε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια και έστειλε τους μοναχούς Κύριλλο και Μεθόδιο οι οποίοι αφού έφτασαν άρχισαν αμέσως τη δράση τους και στα πλαίσια της αποστολής τους ίδρυσαν τη Μεγάλη Ακαδημία της Μοραβίας.

Εκεί δημιούργησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο το οποίο τα χρόνια που ακολούθησαν χρησιμοποιόταν εκτός απο τη σχολή σε όλα τα επίσημα κρατικά έγγραφα.Σ'αυτή τη σχολή μορφώθηκαν και οι υποστηρικτές τους.


Μετά από 20 περίπου χρόνια οι Φράγκοι καθολικοί απαγόρευσαν το γλαγολιτικό αλφάβητο,καταδίωξσν και φυλάκισσν τους μαθητές του Κυρίλλου και του Μεθοδίου.

Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη Βουλγαρία όπου ίδρυσαν δύο σχολές στην Πρεσλάβα και την Οχρίδα.

Στη Λογοτεχνική Σχολή της Πρεσλάβας δημιουργήθηκε από αυτούς το κυριλλικό αλφάβητο το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του δασκάλου τους.Πολλά από αυτά τα γράμματα βασίστηκαν σε ελληνικά,ενώ κάποια άλλα σε λατινικά,κοπτικά,εβραϊκά και μερικά έχουν άγνωστη προέλευση. σχετικά αλφάβητα
κυριλλικό   βυζαντινό
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive