Ινούκτικουτ,το αλφάβητο των Εσκιμώων.titirausiq nutaaq

Το αλφάβητο ινούκτικουτ χρησιμοποείται για τη γραφή κάποιων γλωσσών ινουίτ των Εσκιμώων του ανατολικού Καναδά.Αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από Άγγλους ιεραπόστολους οι οποίοι βασίστηκαν στο αλφάβητο κρέε που επινοήθηκε από έναν άλλον Άγγλο για τη γραφή της γλώσσας κρεε,μιας ιθαγενούς γλώσσας του Καναδά.Το κρέε με τη σειρά είνα μια παραλλαγή του αλφαβήτου οτζίμπουε.

Πρόκειται για ένα συλλαβάριο από τριγωνικά και στρογγυλεμένα σύμφωνα το οποίο κάνει διάκριση ανάμεσα σε βραχέα και μακρά γράμματα.


προέλευση των συλλαβαρίων
Η προέλευση αυτών των αλφαβήτων σύμφωνα με μια άποψη είναι ότι είναι γηγενή τα οποί α επινοήθηκαν από τους Ινουίτ πριν ακόμη και την άφιξη του Κολόμβου.Η δεύτερη άποψη λέει ότι οι Ινουίτ επηρρεάστηκαν σημαντικά από ιεραπόστολους και οδηγήθηκαν στη δημιουργία αυτών των αλφαβήτων.Αν λάβουμε υπόψη ότι δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα πριν τον 18ο αιώνα καθώς και την ομοιότητα αυτών των αλφαβήτων με άλλα αλφάβητα της Ευρώπης τότε ευσταθεί μάλλον η δεύτερη άποψη.

ινουίτ και λατινικό
Σήμερα χρησιμοποιείται στον Καναδά κυρίως σε κάποιες  περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση Ινουίτ,όπως στο Νούβανουτ και στο Κεμπέκ.Από το 1976 μέχρι σήμερα είναι παράλληλα με το λατινογράμματο αλφάβητο ινουίτ ,το επίσημο αλφάβητο για τη γραφή των γλωσσών ινουίτ του Καναδά .
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive