γερμανική γλώσσα και αλφάβητο

το γερμανικό αλφάβητο
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


Το σύγχρονο γερμανικό αλφάβητο είναι μια παραλλαγή του λατινικού και αποτελείται από 26 γράμματα.


Επιπλέον χρησιμοποιούνται τα ä, ö, ü με διακριτικά (umlaut).Παλαιότερα υπήρχε και το γράμμα ß το οποίο πλέον γράφεται ως διπλό ss. Τα γράμματα του γερμανικού αλφαβήτου είναι ουδετέρου γένους. 
  
άλλα γράμματα

Διάβασε επίσης
μαθήματα γερμανικών 
207 βασικές γερμανικές λέξεις
German fast talk  (lonely planet)

Η γερμανική γλώσσα.

Η γερμανική γλώσσα μια από τις σημάντικες γλώσσες σε αριθμό ομιλητών και κύρος. Μιλιέται ως μητρική από περίπου 100 εκατομύρια άτομα και είναι η πιο ομιλούμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ασκήσεις γραμματικής γερμανικής γλώσσας.
Εκτός από την Ευρώπη μιλιέται από σημαντικούς αριθμούς στην Αμερική,Βόρεια και Νότια και την Αφρική σε κάποιες πρώην γερμανικές αποικίες.

Τα αρχαιότερα γραπτά δείγματα της γερμανικής χρονολογούνται στον 8ο μ.Χ, αιώνα και η γερμανική λογοτεχνία γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 12ο και 13ο αιώνα,με τη συγγραφή πολλών ποιημάτων,επικών διηγήσεων και ρομαντικών εξιστορίσεων.
ντι ντόιτσε σπγάχε


Που μιλιούνται.
Στην Ευρώπη τα γερμανικά μιλιούνται κυρίως εκτός από τη Γερμανία,στην Αυστρία,την Ελβετία καθώς και σε παραμεθόριες περιοχές της Γαλλίας,του Βελγίου και της Ολλανδίας στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ιταλία
Επιπλέον τα γερμανικά μιλιούνται στην περιοχή Τιρόλο της Βόρειας Ιταλίας ,στην Τσεχία, την Πολωνία καθώς επίσης στην Ρουμανία από γερμανόφωνες κοινότητες που εγκαταστάθηκαν εκεί το Μεσαίωνα.

Σοβιετικοί Γερμανοί
Σημαντικός αριθμός ατόμων γερμανικής καταγωγής ζούσε στη Σοβιετική Ένωση και έφτανε περίπου το 1,5 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι από αυτούς παλλινόστησαν στη Γερμανία και κάποιοι κρατήσαν και μιλούν ακόμη την προγονική τους γλώσσα τα γερμανικά τα οποία όμως είναι αρκετά διαφορετικά από την επίσημη γερμανική και φαίνονται βαριά και ακατανόητα στους Γερμανούς της Γερμανίας.

Αυτοί οι Γερμανοί είχαν αφομοιωθεί στη ρώσικη κοινωνία και δυσκολεύονται πάρα πολύ στην προσαρμογή τους στη γερμανική κοινωνία. 




ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ υπάρχει σημαντικός αριθμός ομιλητών της γερμανικής ,περίπου 2 εκ, και τα γερμανικά είναι μια από τις πιο ομιλούμενες γλώσσες στο σπίτι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου 50 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γερμανική καταγωγή.

Καζαμίας του Sauer στα γερμανικά, Πενσιλβανία των ΗΠΑ (1739)

Πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τα γερμανικά με πλήθος εφημερίδων,εκδόσεων, σχολείων, κτλ,σε όλες της δομές της κοινωνίας σε κάποιες περιοχές.
Ποσοστά ατόμων γερμανικής
καταγωγής στη βόρεια Αμερική.

Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος τα γερμανικά απαγορεύτηκαν παντού στις ΗΠΑ.

Η γερμανική παρουσία είναι έντονη και στη Νότια Αμερική όπου Γερμανοί μετανάστες μετοίκησαν μαζικά μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα των Ναζιστών.

Ειδικά στη Βραζιλία υπολογίζεται ότι ζουν 500 χιλιάδες γερμανόφωνοι. 

Κατάταξη και διάλεκτοι
Τα γερμανικά ανήκουν στον δυτικό κλάδο των γερμανικών γλωσσών της Ινδοευρωπαϊκής μαζί με τα αγγλικά και τα ολλανδικά.

Για σύγκριση τα σουηδικά,τα δανικά και τα νορβηγικά ανήκουν στον βόρειο γερμανικό κλάδο.

Ένας μεγάλος διαχωρισμός των γερμανικών διαλέκτων είναι ανάμεσα στα λεγόμενα υψηλά και χαμηλά γερμανικά.

Η πιο σημαντική γερμανική διάλεκτος είναι τα χόχ ντόιτσ (hochdeutch) που θα πει υψηλά γερμανικά.Πάνω σ'αυτά βασίστηκε και διαμορφώθηκε η σημερινή επίσημη γερμανική γλώσσα.

η γερμανική γλώσσα στην Ευρώπη

Η κάτω σαξωνική διάλεκτος


Η γλωσσική κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία είναι κάπως πολύπλοκη.Οι διάλεκτοι που μιλιούνται είναι πολλές και εξίσου σημαντικές με την κοινή γερμανική αφού μιλιούνται από μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. 
 
Οι γερμανικές διάλεκτοι είναι οι παραδοσιακές τοπικές διάλεκτοι και αντιστοιχούν στις ιστορικές τοπικές γερμανικές φυλές.

Πολλές από αυτές είναι μετά βίας κατανοητές σε κάποιον που μιλά μόνο την επίσημη γερμανική αφού έχουν μεγάλες διαφορές τόσο στο λεξιλόγιο όσο και στη γραμματική και τη σύνταξη.

Αν ληθφεί υπ'όψιν μόνο το κριτήριο του βαθμού της κατανόησης που έχουν οι ομιλητές της κοινής γι'αυτές τις διαλέκτους τότε θα πρέπει να θεωρηθούν χωριστές γλώσσες. 
 
Οι Γερμανοί πολύ συχνά αναμιγνύουν την τοπική διάλεκτο με την επίσημη ανάλογα με την περίσταση.

Δηλαδή η γερμανική γλώσσα είναι πολυκεντρική με περισσότερα του ενός σημαντικά γλωσσικά κέντρα.

Ανάλογη περίπτωση είναι ίσως τα κινέζικα,τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι μία αλλά πολλές κινέζικες διάλεκτοι-γλώσσες.
Στην Ελβετία μιλιούνται ελβετικά γερμανικά που έχουν κάποιες διαφορές από τα επίσημα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υιοθετήσει λατινικές λέξεις αφού ιστορικά βρίσκονταν υπό την άμεση κατοχή και επιρροή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Για παράδειγμα οι Ελβετοί χαιρετούν λέγοντας το λατινικό: Servus! αντί για Tag! που είναι και το συνηθισμένο στη Γερμανία.
 
Κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο μιλιούνται κάποιες διάλεκτοι οι οποίες είναι ακατανόητες για έναν ομιλητή της κοινής γερμανικής και στην πραγματικότητα πρόκειται για χωριστές γλώσσες συγγενικές της λουξεμβουργικής.

Είναι οι λεγόμενες φραγκονικές γλώσσες του ποταμού Μοζέλ.

H βαυαρική διάλεκτος του Μονάχου





Σου άρεσε η άναρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive